Начало Новини Актуално Стара Загора се преклони пред делото на Христо Ботев и загиналите за българската свобода

Стара Загора се преклони пред делото на Христо Ботев и загиналите за българската свобода

Актуално

С част от стихотворението Хайдути в изпълнение на учениците Светломир Петков и Златан Троев започна общоградският ритуал за отбелязване на 146-тата година от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Днес сме тук, за да се преклоним и почетем делото на Христо Ботев и всички загинали за свободата на Майка България. Днес е денят, в който и млади, и стари, изкачват пътя до връх Околчица и свеждат глава, поднасят цветя пред паметници в цялата страна, започна словото си Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя цитира думите на Захарий Стоянов, които той пише в Христо Ботйов. Опит за биография - Нашият герой... е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи.

Колко пророческо е всичко това! Днес този образ, пред който се покланяме, е неизменна част от националния пантеон, той е в българската памет, подреден до нашето най-голямо и светло чедо - Апостола на Свободата Васил Левски. Минутите, в които вият сирените - символ на преклонение и почит, са минути и за вяра и надежда. Ние сме наследници на герои. Те са дали живота си, загърбили различия и спорове - обединени от една единствена кауза - свобода на Родината, каза още ресорният зам.-кмет.

Водещ на мероприятието бе директорът на Драматичен театър Гео Милев Светла Тодорова, а организатори - Община Стара Загора и 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк Митрополит Методий Кусев глава сведоха общински съветници, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев и заместникът му арх. Банко Банев, командирът на Втора механизирана бригада генерал Станимир Христов, част от Ректорското ръководство на Тракийски университет, представители на различни местни и държавни институции, политически и неправителствени организации, десетки признателни граждани.

Още новини