Начало Новини Актуално Стара Загора се потопи в коледна украса

Стара Загора се потопи в коледна украса

Актуално
коледна украса Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров запали светлините на 18-метровия кедър, издигнат пред Общината. Идват най-обичаните празници – Коледа и Нова година, дни, в които всички можем да направим равносметка на изминалата година и да си пожелаем здраве, успехи и много по-добро настроение, обърна се той към множеството на площада.

Кметът благодари на австрийския посланик у нас Н.П. Герхард Райвегер, с когото откриха първия по рода си Австрийски коледен базар, съвместна инициатива на Австрийското посолство и Община Стара Загора.

Много се радвам, че за пръв път можем да участваме в откриването на Коледен базар от такъв тип. Както при нас се нарича – базарът на малкото дете Исус, е голяма традиция в Австрия. Много се радвам, че можем да поставим началото на тази традиция тук при вас, нашите приятели от България. Нашата цел е да празнуваме с вас един общ празник. И ако вие се интересувате от нашата култура, то и ние с удоволствие бихме взели нещо от вашата – ще помолим нашия Николаус, да раздава на нашите деца следващата година не само ябълки и орехи, но и да им донесе и една голяма риба, както е днес при вас, сподели дипломатът, който бе придружен от търговското аташе на посолството Михаел Ангерер, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Кметът Живко Тодоров и Герхард Райвегер отвориха заедно прозорчето на големия Адвентен календар пред сградата на Общината. Този специален календар е изобретен от една майка – фрау Ланг, благодарение на любопитството на нейното дете, което всеки ден я питало кога ще дойде Рождество Христово. Тогава тя направила календар, който да отброява дните, оставащи до големия християнски празник, а детето й да намира всеки ден по една сладка в него. В старозагорския вариант, в календара всеки ден ще има по една прекрасна детска рисунка.

Старозагорци посрещнаха Дядо Коледа и неговата свита в подобаващо настроение, в съчетание с ритъма на група Вакали, визуалния театър със светлинни костюми, обновената украса на града и празничните илюминации, допълнени от атрактивни звукови и светлинни ефекти. В празничния спектакъл, с водещ актрисата Елена Азалова, се включиха още Детски народен хор Жарава и Детска вокална група Усмивки.

Австрийският коледен базар се намира на алеята между сградата на общината и парк Пети октомври. Чак до 1 януари 2013 г. на това място ще се разнася ароматът на коледни австрийски специалитети, сред които известният щрудел с орехи и плодове, традиционни дребни сладки, вурстчета и наденички, примесени с дъха на емблематичното пламтящо вино Глювайн, особено подходящо за студените зимни дни. В 14 дървени къщички ще се продават сладки изкушения, ръчно рисувани стъклени топки, грънчарски изделия, топли напитки и др.

В програмата на Община Стара Загора за коледните празници до края на месеца на площада отпред ще бъде разположена открита сцена за изява на талантливи деца, танцови състави, индивидуални изпълнители и др. Това е малка част от изненадите, които ще радват жителите и гостите на града през следващите седмици.

Новогодишната нощ в Стара Загора ще посрещнем на площада от 23,30 часа с изпълненията на Нели Петкова. 

Живко Тодоров запали коледната елха

Още новини