Начало Новини Актуално Стара Загора се поклони пред паметта на бранителите си

Стара Загора се поклони пред паметта на бранителите си

Актуално

паметна вечерЗа мен е голяма чест да ви приветствам на тази дата, на този хълм, на който преди 142 години, българските опълченци сътвориха истински подвиг. Те запазиха от плен Самарското знаме. Не го предоставиха на врага, благодарение на своята кръв и саможертва направиха така, че за Стара Загора да се говори с уважение. С тези думи започна своето слово по повод годишнината от тежките боеве в защита на града кметът Живко Тодоров. „Този истински български дух възстановява града ни след това, защото след битките – той е сринат до основи. Иска се много упоритост, много труд, много самоотверженост, за да бъде възродена Стара Загора, която виждаме пред нас. Град - построен върху костите на нашите деди. Такъв е духът на старозагорци – трудолюбив, признателен, помнещ и уважаващ. Радвам се, че днес тук има толкова гости, които изказват уважение към героите дали живота си, за да я има Стара Загора, за да има бъдеще“, каза още Тодоров. „Нека помним и носим в сърцата си онези, заради които днес ни има“, подчерта кметът.

Паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“ събра хиляди жители и гости на града на хълма „Чадър могила“, където се извисява Мемориалът „Бранителите на Стара Загора“.  На емблематичното място се проведоха церемония на Националната гвардейска част и концерт по повод 142 години от тежката битка в защита на града по време на Руско-турската война.

Пред паметника, изобразяващ Самарското знаме, думи на признателност произнесе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Град нямаше вече, то беше само един куп развалини - от страшни, по-страшни – така свидетели описват събитията последвали победата на османските войски в битката за Стара Загора през юли 1877 година“, започна словото си тя пред признателните старозагорци.

„В кръговрата на всекидневието, ние рядко се спираме, за да отправим молитва за душите на жертвите и обикновено не се събираме да говорим за онези жестоки дни – освен на днешната дата. Но тези дни са оставили дълбоки и болезнени белези в паметта на потомството. Останали са закодирани в гена на оцелелите и свидетелите. Видимите следи от погрома са отдавна погребани. Дълбоко в земята са заровени отломките. Няма я миризмата на кръв и барут, но над болката и ужаса, когато си припомняме погрома – тук винаги се долавя вечно живата гордост от бойното кръщение на младото българско опълчение. От изумителната им самоотверженост, от спасеното от плен в касапницата Самарско знаме“, каза още председателят на Народното събрание. Караянчева призова да се помнят славните прадеди, мъченици на вярата и Отечеството,  храбрите защитници на град с хилядолетна история, на град на липи и пшеница, на поети и знаменосци - град възроден от не едно пепелище, изправил се гордо към бъдещето.

Старозагорци имаха възможност да видят тържествения спектакъл „Искри“, който разкри неповторимото съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите. Отбелязването на годишнината включи и тържествен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част и заря.

Венци и цветя обкичиха „Бранителите на Стара Загора“. Гирлянд на славата бе поставен в подножието на 50-метровия монумент, изобразяващ Самарското знаме.

 

Сред официалните гости бяха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители Борис Кърчев, Георги Гьоков, Драгомир Стойнев и Радостин Танев, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, Старозагорският митрополит Киприан, зам.-кметът Иванка Сотирова,областният управител Гергана Микова, общински съветници, делегация от побратимения град Самара, десетки представители на държавни и местни институции.

 

Паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“

Слово на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

Слово на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров

Още новини