Начало Новини Актуално Стара Загора се отърва от 75 тона отрова

Стара Загора се отърва от 75 тона отрова

Актуално

Областна администрация - Стара Загора, започва процедура по отстраняване на 75 тона пестициди с десетилетия изтекъл срок на годност, които от години тровят земята и хората от квартал "Кольо Ганчев". Областният управител Йордан Николов успя за защити пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет проект на Областна администрация за финансирането на процедура по отстраняването на опасната отрова, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

В мотивите към проекта "Преопаковане, транспортиране и временно съхранение на 75 тона пестициди, намиращи се на територията на фирма "Агрохим спектър" ООД, гр. Стара Загора" се посочва, че "съществува реална заплаха за възникване на екологични щети, представляващи опасност за човешкото здраве и околната среда, поради което е изключително наложително да се предприемат спешни превантивни мерки за безопасното обезвреждане на пестицидите". Общата стойност на проекта е 138 хил. лeва, пише вестник Старозагорски новини.
Проблемът има близо 20-годишна давност. Извършвани са множество проверки от различни институции през периода 2005 - 2010 година, но до момента опасната отрова продължава да стои при крайно неподходящи условия - под открито небе на площадката на частна фирма, придобила собственост от бившата "Агрохим спектър" (Агрохимическо обслужване).
Изоставените препарати са с неизяснен произход и предназначение. Под влияние на метеорологичните условия през последните няколко години значителна част от опаковките: варели, бидони, торби, туби и др., са с нарушена цялост, съдовете са корозирали и пропукани. Видимо се забелязва кристализация на течните препарати. В района се усеща непоносима миризма, която се усеща не само в кв."Кольо Ганчев", но и кв."АПК". Констатирано е, че значително количество от течните пестициди са проникнали в подпочвените води. На около 25 м от площадките се намира сондаж, от който се захранват с вода за промишлени нужди, 15 частни фирми и държавни институции.
За проявеното през годините нехайство говорят три некролога, залепени на най-близката до пестицидите сграда (на трима мъже на възраст от 70 до 72 г.). По непотвърдена информация тримата са работили като пазачи на обекта и за да се стоплят, изгорили панелите, върху които са били поставени варелите с опасния отпадък.

Още новини