Начало Новини Актуално Стара Загора ще участва в маратона на четенето

Стара Загора ще участва в маратона на четенето

Актуално

Стара Загора маратон четенеСтара Загора се включва в Осмия национален маратон на четенето на 23 април. Библиотека Родина и Община Стара Загора организират маратон, в който могат да участват всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, на работното си място, в класната стая, в клуба, в офиса или кварталното кафене, както и в семейна среда.

Участието в маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Стартът на Четяща Стара Загора ще бъде даден на 23 април в 7,30 часа във фоайето на Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра.

Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация Българска книга и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Международният ден на детската книга се чества на 2 април – рожденият ден на Ханс Кристиян Андерсен. Световният ден на книгата се чества от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО, като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Денят 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия – страната, която прави предложението на тази дата да се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес. Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата.

Още новини