Начало Новини Актуално Стара Загора ще става пилотна община за обучението на 5-годишните деца?

Стара Загора ще става пилотна община за обучението на 5-годишните деца?

Актуално

С официално писмо министърът на образованието, младежта и науката е отправил молба към Община Стара Загора да подкрепят проекта за задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца. На пилотните общини ще бъдат предоставени допълнителни средства от републиканския бюджет за учебни помагала, за издръжка, за закуска, за заплати на персонала и за транспорт.

По този повод кметът на общината проф. Светлин Танчев предлага на общинските съветници на предстоящата сесия да уважат министерската оферта.
По данни на дирекция "Гражданско състояние" родените деца в Стара Загора през 2005 година са 1340. Към 15.09.2010 г., по данни на директорите на училищата и детските градини към общината, са обхванати 1300 деца, от които 1060 деца в детските градини и 240 в училищата.
Общинска администрация е представила на министъра на образованието разчет на необходимите средства до края на 2010 г. за предучилищната подготовка на 5-годишните в размер на 223 000 лв. Стандартът за 5-годишните сега е 1400 лева, за 6-годишните е 1608 лв., а за 1 ученик в средно образователна степен е 1110 лв. В този смисъл, след като се премине в режим за задължителна предучилищна подготовка, и за 5-годишните ученици се очаква стандартът да се изравни със стандарта на 6-годишните.
Целта на по-ранното започване на задължителното обучение е през следващите години процентът на отпадналите ученици да намалее, като до 2020 г. изискването е 95% от децата да бъдат обхванати в тази предучилищна мярка. В България сега отпадналите са 14%. Идеята е с течение на времето новият модел да слезе надолу и да вкара в детските градини и 4-годишните.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини