Начало Новини Актуално Стара Загора ще се бори за Най-зеления град в България

Стара Загора ще се бори за Най-зеления град в България

Актуално

На 5 декември т.г. от името на кмета Живко Тодоров бе изпратена кандидатура на Стара Загора за участие в конкурса на Министерството на околната среда и водите за Най-зелен град в България, придружена с богата визуализация. Основните дейности са свързани с оползотворяване на отпадналата дървесина при резитбата за поддържане на зелената система на града, която се използва за изработване на паркова мебел, декорация, аксесоари и др. за парковете Митрополит Методи Кусев, Пети октомври и Тракия.

Старозагорци се включват както в проектирането на изделията, изработването, вграждането им в интериора, така и с личен труд при монтирането им. Безспорно обаче най-съществена е ролята на гражданите при опазване на монтираните вече изделия и аксесоари.
Финансирането на инициативата е изцяло със средства от издръжката на звено Озеленяване и комунални дейности на Община Стара Загора, което заедно с направление Екология разработиха документацията за кандидатстването в този конкурс.
Инициативата е възникнала от 2008 г. и продължава да се осъществява и да се обогатява.
Кандидатурите ще бъдат оценени от реномирано жури от обществени личности. Призовете за общините ще бъдат раздадени в 6 категории в зависимост от големината на населеното място. За гражданските инициативи категориите са три - за подобряване на кварталната околна среда, за оползотворяване на отпадъците и за превенция, възпитание и информационни кампании. Победителите ще бъдат наградени на официална церемония на 13 декември т.г.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини