Начало Новини Актуално Стара Загора ще отбележи Деня на независимостта на България

Стара Загора ще отбележи Деня на независимостта на България

Актуално
Ден на независимостта в Стара Загора

Община Стара Загора организира общоградско честване на 22 септември - Деня на независимостта на България. Общинското ръководство ще участва в тържествения ритуал с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк Александър Стамболийски в 10,30 часа.

В 11,00 часа на площада пред Общината ще започне празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл Загоре. В 17,00 часа в парк Пети октомври започва концерт на Общинския духов оркестър, съобщиха от пресцентъра на кметската администрация.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Още новини