Начало Новини Актуално Стара Загора ще има общежитие за крайно нуждаещи се старозагорци

Стара Загора ще има общежитие за крайно нуждаещи се старозагорци

Актуално

Огромната сграда на Метрологията в Стара Загора в кв. Лозенец има голяма вероятност да се превърне в Общежитие за крайно нуждаещи се старозагорци. Пътят по превръщането на строената по татово време сграда в общински жилища е дълъг, проблеми има, но те са решими.

С една реконструкция и изграждане на санитарни възли ще се получи, казва зам.- кметът на Стара Загора Велизар Балабанов.
Сградата е четириетажна, към нея има и ниско тяло. В разпределението й влизат огромни зали и лаборатории, а на последния етаж са разположени два апартамента. Всичко е празно, с изключение на няколко стаи, които се ползват от Инспекцията за държавен технически надзор (ИДТН) и Института по метрология. Имотът е публична държавна собственост, а в момента данък сгради и смет, който ползвателят ИДТН плаща ежегодно, е около 20 000 лв. В края на миналата година Държавната агенция започна процедура за предаване за стопанисване, съобщи Стефан Тенев от ИДТН - Стара Загора. За нас сградата е огромна и излишна, изисква скъпа поддръжка, която не можем да си позволим, каза той. Отказахме се от подобни сгради из страната. Принципалът, Министерството на икономиката и енергетиката, прехвърля имотите си на областните управи по места. В Стара Загора също тече процедура за предаване, пише вестник Национална бизнес поща. Когато това се случи, областният управител ще разполага с правомощия да предостави сградата на Община Стара Загора, каквато нагласа има. А градската управа от своя страна след реконструкция би могла да я превърне в общински жилища.

Очаква се областната управа да предостави на ИДТН помещения за канцеларии в своята сграда.

Още новини