Начало Новини Актуално Стара Загора ще има бюст на Лубор Байер и паметен знак за Гагарин

Стара Загора ще има бюст на Лубор Байер и паметен знак за Гагарин

Актуално
Лубор Байер бюст

Бронзов бюст-паметник на архитекта Лубор Байер ще бъде поставен пред входа на Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Стара Загора, чийто патрон е чехът. Това реши на поредното си заседание на 8 юли Общественият съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда. Идейният вариант за паметника е на Любомир Лазаров, а финансирането ще поеме фирма Пи Ес Ай.

Естествено, съветът даде своите препоръки, които бяха относно височината на постамента и включването на архитект при цялостното проектиране и монтиране на бюста на чешкия архитект, главен проектант на модерна Стара Загора.

По време на работната среща бяха обсъдени общо четири предложения, между които поставяне на паметна плоча по повод посещението на Юрий Гагарин в града ни месец и половина след полета му в Космоса. То идва от Инициативен комитет с председател Алексей Стоев, който се ангажира и със спонсорството на проекта. Идеята паметната плоча да бъде поставена в парк "Пети октомври" обаче предизвика бурни полемики. Макар че проектът беше одобрен, с препоръки за доуточняване на художествената идея на плочата, повечето членове на съвета изразиха несъгласието си с избраното място, за което трябва да се помисли по-сериозно.

"Ако продължим да слагаме паметници в градската градина, тя ще се превърне в мемориален комплекс. Твърде е пренаселена  и трябва да търсим по-интересни места", категорично заяви директорът на Градската художествена галерия Марин Добрев. А художникът доц. Злати Златев добави, че паметниците в една градинка би трябвало стилово и идейно да се допълват и да си подхождат, а не обратното.Разгорещен дебат предизвика и третата точка в дневния ред: обособяването на зона на Християнския кръст в Стара Загора в памет на загиналите по време на опожаряванията на града ни. Според предложението на Йовчо Станев, при съединяването на четирите главни парка - Аязмото, Станционната градина, "Тракия" и "Александър Стамболийски", се образува кръст, който с подходящо обозначение, осветление или озеленяване може да бъде оформен като специална зона, която да е символ и туристическа атракция за Стара Загора. Особено впечатляващо би било, ако се намери начин Християнският кръст да може да се наблюдава от птичи поглед, което всъщност е единственият вариант той да се види в своята цялост. Именно по тази причина членовете на съвета бяха на коренно противоположни мнения. От изключително интересна идея, която на всяка цена трябва да се реализира, до невъзможност за осъществяването й - именно поради факта, че трудно ще изпъква замисъла пред редовия пешеходец. Затова и препоръките към Станев бяха идеята да бъде по-задълбочено обмислена и конкретизирана, защото на този етап не би могла да се реализира.
Предложението на Регионалния исторически музей за експониране на две оръдия от Втората световна война в близост до паметника "Св. Георги Победоносец" в парк "Александър Стамболийски" не бе прието от Обществения съвет с мотива, че те по никакъв начин не се вписват в средата. По-подходяща за тях е зелената зона пред бившите артилерийски казарми в близост до жилищен комплекс "Казански", които биха могли да се оформят като военен музей и да приютят реликви от войните.

Информация: вестник Новината

Още новини