Начало Новини Актуално Стара Загора ще бъде представена с 20 археологически обекта в Плана за развитие на културен туризъм

Стара Загора ще бъде представена с 20 археологически обекта в Плана за развитие на културен туризъм

Актуално

В Стара Загора гостуваха посланици от дипломатически мисии в България по покана на областния управител Йордан Николов, който съвместно с Българска телеграфна агенция представи проект за популяризиране на неолитните жилища - Раждането на Европа - история и реалност. Целта е да се привлекат туристи от други държави, защото градът и регионът са богати на културно-историческо наследство.

На представянето на проекта присъства и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, който обеща, че на Стара Загора ще бъде отредено достойно място в Стратегическия план за развитие на културния туризъм. Тодор Чобанов, Стара Загора Както вече сме съобщавали, планът беше приет през октомври 2009 г. и Стара Загора беше поставена в локална туристическа система Каменно сърце само с Античния форум Августа Траяна. Това провокира недоволството на Общинския съвет в града. Още тогава зам.-министър Чобанов обеща преразглеждане на плана. Постъпили са няколко предложения и Стара Загора ще бъде поставена в няколко системи с около 20 археологически обекта.
Създадена е организация управлението върху културно-исторически паметници да бъде прехвърлено на общините, тъй като те могат да кандидатстват с проекти за тяхното поддържане и изграждане на инфраструктура до тях. До момента са постъпили около 50 заявки са постъпили от общините. 20 преписки са разкрити за прехвърляне на обекти за управление от страна на местните администрации. От община Стара Загора все още не са постъпили заявки.

 

Неолитни жилища, Стара Загора

Неолитни жилища, Стара Загора

Неолитни жилища, Стара Загора

Неолитни жилища, Стара Загора

Още новини