Начало Новини Стара Загора ще бъде домакин на Търговски винен форум WINET на 24 и 25 септември 2020 г.

Стара Загора ще бъде домакин на Търговски винен форум WINET на 24 и 25 септември 2020 г.

Общността от заинтересовани страни от винената индустрия се събира на Търговски винен форум WINET на 24 и 25 септември 2020 г., за да обсъди най-актуалните теми в лозаро-винарския сектор, да се обмени ноу-хау, стратегии за развитие и дигитализация на винопроизводството в Черноморския басейн, процес, който ще повиши нивото на стандартите за качество и продажбите.

Търговско промишлена палата - Стара Загора е партньор по проект WINET - Търговия и иновации в лозаро-винарската индустрия, BSB 638 финансиран по Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство Черноморски басейн 2014-2020. Партньори по проекта са: Молдовска организация за инвестиции и насърчаване на износа – Молдова, Търговско - промишлена палата - Стара Загора, България Търговско - промишлена палата - Тулча, Румъния.

Целите на проекта имат три основни посоки: увеличаване на възможностите за трансгранична търговия чрез създаване на платформа за популяризиране (Winet.wine); подобряване на сътрудничеството във винарският сектор в района на басейна на Черно море и обмен на добрите практики. Проектът е насочен към преките производители и търговците на вино.

Двудневният форум WINET ще включва презентационни панели, винено изложение и майсторски клас, в които представители на лозаро-винарския сектор, както и публични и частни заинтересовани страни ще имат възможност да получат актуална информация за винената индустрия и туризъм. В рамките на събитието ще се разглеждат теми, като ролята на сертификация за подобряване на качеството на услугите във виненият туризъм в страни от Черноморския басейн; опит на Министерството на земеделието, храните и горското стопанство с финансовата подкрепа на сектора на лозарство и винопроизводство;, опитът на Франция като водещ производител и износител на вино.

Ще бъде представен проектът WINET и платформата WINET.wine, с всички възможности и предимства, които включва присъединяването на производители и всички заинтерсовани страни от винарският сектор към първата международна онлайн мрежа от производители и износители на вино от региона на басейна на Черно море.

Нашата цел е да съберем различни лектори от винената индустрия, за да подчертаем важността на винената история, която започва в района на Черноморския басейн много години преди новата ера.

Лектори:

Цвета Кирова - председател на Цветоскоп - Франция

Патрик Шален - председател на Международния бизнес клуб, Франция

Д-р Гавраил Гавраилов - Изпълнителен директор на Район Туризъм Тракия

Стефан Яманди - Представител на Молдовската инвестиционна агенция - Водещ партньор на проекта WINET

Стефан Спасов - директор на дирекция "Развитие на селските райони" в Министерство на земеделието, храните и горите

Красимира Соколова - Ръководител на проект WINET

Вторият ден форумът ще продължи с изложба на винарски изби и компании от съответните сектори на Horeca. В него ще имат възможност да вземат участие както професионалисти, така и любители на виното. В програмата е предвидено и провеждане на майсторски клас, воден от експерт по вина Галина Нифороу - председател на Българската асоциация на износителите на вино и мениджър на винарската консултантска компания OINORAMA. Майсторският клас ще бъде посветен на типичните вина в района на Черноморския басейн с технологиите, маркетинга и търговските практики на водещите винопроизводители.

Очакваме ви на Винения форум WINET в Стара Загора.

Програма на събитието

Място на провеждане:  Регионален Исторически музей – Стара Загора и изложение на античната улица на форума Августа Траяна

За повече информация и заявки за участие във форума се обаждайте на тел. 042/626297, или имейл projects@chambersz.com. Лица за контакт:  Светослава Павлова и Мануела Гуджева.

 

Още новини