Начало Новини Актуално Стара Загора ще бъде домакин на Euroweek 2010

Стара Загора ще бъде домакин на Euroweek 2010

Актуално
Ромен Ролан

Евродепутатът Илиана Иванова (ГЕРБ/ЕНП) ще открие Euroweek 2010 Stara Zagora. Церемонията ще се състои на 2 октомври, събота, в 11.00 часа в Драматичния театър в Стара Загора. Организатор и домакин на събитието е езикова гимназия Ромен Ролан Стара Загора. В Европейската седмица ще участват 180 учители и ученици от различни европейски държави.

На събитието се очаква да присъстват всички официални лица на Стара Загора, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и посланиците на държавите, които ще вземат участие, съобщиха от офиса на евродепутата.
Историята на евроседмицата започва с подписването на договора от Маастрихт през 1992. Това е среща между ученици и преподаватели, а идеята се заражда от малка група училища. Постепенно се разпространява по целия ЕС. Белгия е първата страна, в която се провежда. С този акт е даден старт на многогодишно сътрудничество. От тогава до днес тя се провежда всяка година в първата седмица на месец октомври, с различна страна домакин, като през годините претърпява трансформации заради увеличаващият се брой страни членки на ЕС. През 2011 година евроседмицата трябва да се проведе в Стокпорт, Англия.
Главната цел на eвроседмицата е осъществяване на визията за обединена Европа. Младите хора изпитват на практика духът на съюзената Европа, дебатирайки и работейки заедно по въпроси свързани с Европа.
По време на тази седмица, учениците се приемат от семейства, и по този начин, опознават ежедневието и обичаите на другите страни. Също така, могат да усъвършенстват чуждоезиковите си умения.
Стимулиране на усещането и уважението към културата на другия, всъщност е сърцевината на сътрудничеството между Европейските училища - така  е описана целта на европейската седмица, според Писмото на Еврокомисията по Култура и образование.

Още новини