Начало Новини Актуално Стара Загора ще бъде домакин Балканско квадринале на живописта

Стара Загора ще бъде домакин Балканско квадринале на живописта

Актуално

Картина

През месец декември 2012 г. за трети път в Стара Загора ще се проведе Балканско квадринале на живописта, което е конкурс за съвременна живопис на тема Митовете и легендите на моя народ. То се организира на всеки четири години, като първото му издание беше през 2004 г. В квадриналето могат да участват всички художници с живописни произведения, посветени на митологията на техните или други народи.

Организатори са Община Стара Загора, Градска художествена галерия – Стара Загора, Министерство на културата и Съюзът на българските художници (СБХ). Балканското квадринале се провежда с подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който е утвърдил Организационен комитет за подготовката му.

Жури от членове на СБХ ще определи носителите на награди. Носителят на Голямата награда ще бъде удостоен с приз, диплом, персонална изложба през следващата година и 2 000 евро. Ще бъде присъдена и Награда на Стара Загора, като носителят й ще получи диплом и 1 500 евро. Ще бъдат раздадени и пет награди на името на спонсорите с общ награден фонд 7 000 евро. Отличените творби ще останат във фонда на Художествена галерия - Стара Загора.

Експозицията на Балканското квадринале Митовете и легендите на моя народ ще бъде подредена в залите на Художествена галерия Стара Загора, като откриването се предвижда да бъде на 18 декември 2012 г. от 18,00 часа.

Крайния срок за получаване на творбите е 15 ноември 2012 г. на адрес – Художествена галерия - Стара Загора, бул. Руски № 27. За справки: тел. +359 42 622843, e-mail: artgallerystz@gmail.com. Информация за селекцията, наградени творби и т.н. ще бъде изнесена веднага след журирането в сайта на Община Стара Загора: starazagora.bg.

Още за статута на квадриналето – на сайта на Община Стара Загора.

Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където  се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията…Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале Митовете и легендите на моя народ. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.

 Още новини