Начало Новини Актуално Стара Загора събира дарения за изграждане на Монумент на спътника Интеркосмос България - 1300

Стара Загора събира дарения за изграждане на Монумент на спътника Интеркосмос България - 1300

Актуално

По време на тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници Интеркосмос България 1300, в Стара Загора беше обявена инициативата за изграждане на монумент с копието на спътника Интеркосмос България - 1300, като символ на космическата слава на Стара Загора. Организатори на събитието бяха: Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА, с подкрепата на Община Стара Загора. Форумът се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания и беше предаван онлайн през платформа ZOOM, като по този начин достигна до по-широка аудитория.

На събитието в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески присъстваха заместник кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Търговско-промишлената палата Стара Загора и на Граждански клуб ЛИПА Олег Стоилов, съмишленици и дарители. 

Инициативата за изграждане на монумент с копието на спътника Интеркосмос България – 1300 е на Граждански клуб ЛИПА. Идеята за това възникна по време на специална среща симпозиум на Граждански клуб ЛИПА в Астрономическа обсерватория Стара Загора, която се състоя на 31 май 2020 г. Вече има готов и одобрен след проведен конкурс проект за монумента. Той е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за изпълнението на програмата Интеркосмос България - 1300.

Монументът може да се превърне във водеща туристическа атракция за Стара Загора. По време на срещата в залата на Библиотеката беше съобщено, че е избрано място в парк Артилерийски, близо до бъдещата многофункционална зала. 

Обявена е дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на Монумента.

Първите щедри дарения бяха направени още преди събитието, а като дарители се включиха и част от присъстващите в залата, веднага след събитието.

Организаторите на инициативата разчитат и на подкрепата на българи от други градове на страната и от чужбина. Идеята е обединителна и ние се радваме, че много хора вече са съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания, каза председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов.

Предложението за изграждане на Монумент Интеркосмос България - 1300 беше утвърдено от Експертния съвет по устройство на територията на Община Стара на 29 септември 2021 г., като преди това идеята беше разгледана и от Общинския съвет на Стара Загора.

Проектът предвижда Монументът Интеркосмос България - 1300 да включва реплика на космическия уред, който да бъде ефектно експониран с чрез поликарбонатни и акрилни листове, произведени от фирма Панхим ООД, най-големия европейски производител на такива материали. По време на обсъждането на проекта изпълнителният директор на фирмата Александър Белкин даде допълнителна информация за материалите, които ще бъдат вложени. Предприятието се подкрепя проекта, като дарява материалите с площ от 200 кв. метра. Друга старозагорската компания - Верея пласт, дарява фотоволтаичната система за електрозахранването на Монумента. Други фирми от Стара Загора също заявиха участие с материали и труд за реализиране на проекта. 

По време на събитието в залата на Библиотеката, екипът разработил проекта Монумент Интеркосмос България - 1300 - с ръководител арх. Пламена Гогошева получи награда за участие в архитектурен конкурс Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор, производство на старозагорската компания ПАНХИМ, част от ПЛАЗИТ-ПОЛИГАЛ ГРУП - най-големия европейски производител на такива материали. Арх. Гогошева предостави наградата за изграждането на Монумента. Бяха наградени и другите отличени участници, в конкурса.

Преди това доц. Алексей Стоев, директор на филиал ИКИТ БАН в Стара Загора, изнесе подробна лекция, с която запозна присъстващите с космическото минало на града ни и с приноса на учените за опознаването на Космоса.

Първият спътник Интеркосмос България 1300 е изстрелян на 07.08.1981 г. в почти полярна орбита с височина около 900 км, с комплекс от 11 български научни уреда за измерване на плазмата и за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия, както и от лазерен отражател за геодезични измервания. Вторият спътник Метеор Природа с научна апаратура за дистанционно изучаване на природните ресурси на Земята, разработена с участието на българските учени, е изстрелян на 10.07.1981 г. на слънчево-синхронна орбита 650 км. Научните резултати, получени от обработването на спътниковата информация се използват от целия свят и се публикуват и до днес.

Набирателна сметка:

Набирателна сметка
Обществен дарителски фонд - Стара Загора
Първа инвестиционна банка АД
IBAN: BG96FINV915010BGN061MQ
BIC: FINV9150
Основание: Дарение сателит

Документи за сваляне

Още новини