Начало Новини Актуално Стара Загора разполага с най-модерната Пречиствателна станция за отпадъчни води (видео)

Стара Загора разполага с най-модерната Пречиствателна станция за отпадъчни води (видео)

Актуално
пречиствателна станция Стара Загора

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев откриха най-модерната в България Пречиствателна станция за отпадъчни води. Тя е на стойност 40 милиона лева и е финансирана по програма ИСПА. Изпълнител на обекта е консорциум Хайткамп - МАСС. Премиерът връчи на кмета на общината проф. Светлин Танчев и на управителя на Водоснабдяване и канализация инж. Румен Райков разрешението за експлоатация.

Освен, че отговаря на всички европейски изисквания, Пречиствателната станция постави нови стандарти за енергийна ефективност, защото е първата в България, която ще преработва метана, ще го вкарва в когенерационна инсталация и ще се произвежда ток. Така ще се намалят разходите, съобщи Росен Плевнелиев. Също така нивата на азот и фосфор ще бъдат намалени с над 80%.

Бойко Борисов съобщи след официалната церемония, че държавата ще финансира осветлението на градския стадион в Стара Загора.


Видеото в сайта на youtube

 

Три ножици щракнаха върху лентата при откриването на пречиствателната станция за отпадъчни води в Стара Загора на 21 април. Държаха ги премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев. В официалната церемония взе участие и областният управител на област Стара Загора Йордан Николов. Край тях стоеше и предшественикът на Плевнелиев от правителството на НДСВ Валентин Церовски, който през май 2005 г. направи първата копка на обекта.

Церемонията на Велики четвъртък сложи край на 17-Г0ДИШНИТЕ УСИЛИЯ НА НЯКОЛКО ПРАВИТЕЛСТВА ДА ПОСТРОЯТ МОДЕРНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ След откриването Бойко Борисов връчи разрешителните документи за ползване на пречиствателната станция на управителя на ВиК - Стара Загора инж. Румен Райков и на кмета проф. Светлин Танчев. Пречиствателната станция остава собственост на Община Стара Загора, но ще бъде стопанисвана от водоснабдителното дружество.

Искам да направим Стара Загора още по-красив град и поемам ангажимента да оправим и осветлението на стадион Берое, обеща в приветствието си премиерът. НОВАТА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ НА СТАРА ЗАГОРА Е ОСТРОЕНА ЗА 40 МИЛИОНА ЛЕВА, като тук влизат и допълнителните разходи по техническия надзор, изграждането на модерен колектор, който събира отпадъчните води, и някои допълнителни дейности, посочи министър Росен Плевнелиев. Самото съоръжение е финансирано общо с близо 14 227 000 евро, като 75% от тях са гранд по програма ИСПА, 15% са заем от Европейската инвестиционна банка и 10% са от националния бюджет.
Крайната цел на проекта е да се подобри качеството на водата, която се влива в басейна на р. Марица. Личната полза за старозагорци ще бъде ПРОЧИСТАВАНЕТ0 НА река БЕДЕЧКА ОТ УЧАСТЪКА Й ДО село МОГИЛА НАДОЛУ ПО ТЕЧЕНИЕТО. Досега отпадъчните води на областния град се изливаха в реката без пречистване и са убили през годините всякаква нормална флора и фауна в малката река. Пречиствателната станция ще намали значително риска от заразяване на подпочвените води и почвите по протежение на речния басейн. Тя е проектирана с капацитет, който да поеме отпадъчните води на град с 219 300 еквивалент жители, според прогнозните данни за Стара Загора през 2020 година. ТОВА Е НАЙ-МОДЕРНАТА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ЗА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ В СТРАНАТА, която поставя нови стандарти за енергийна ефективност, посочи в словото си министър Плевнелиев. Тя е първата в България, която може да преработва отделяния от отпадъчната маса метан и вкарвайки го в когенерационна инсталация, да произвежда ток, с който ще се намалят разходите по обслужването ѝ. По програма ИСПА настоящото правителство постига 95% усвояемост на средствата в пречиствателната станция на Стара Загора, информира вестник Национална бизнес поща.

Поставяме си за цел ДА ПОСТИГНЕМ ТАКАВА УСВОЯЕМОСТ И ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА ИСПА. Това ще ни направи не само български, но и европейски отличници по усвояемост на европейски средства, подчерта Плевнелиев, който не пропусна да благодари и за свършеното по проекта от предишните няколко правителства.

Стара Загора вече изпълнява проекти за 20 млн. лева, предстои ви да започнете ПРОЕКТ ЗА МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ТРАНСПОРТА НА ГРАДА ЗА 24 МЛН. ЛВ. предстоят проекти за атракции, брегоукрепвателни действия и това е само началото - тук ще се излеят стотици милиони левове, посочи Плевнелиев.
Премиерът Бойко Борисов изрази благодарност за доброто стопанисване на съоръжението към директора на ВиК - Стара Загора инж. Румен Райков. Водоснабдителното дружество вече е назначило 22-ма свои специалисти, които ПОДДЪРЖАТ ДЕНОНОЩНИЯ ЦИКЪЛ НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ.
Движим се със 6 пъти по-голяма скорост при усвояването на европейските средства, допълни премиерът Борисов и припомни основната си цел - да остави след себе си седем магистрали в България.

 

Още новини