Начало Новини Актуално Стара Загора протестира срещу обгазяванията

Стара Загора протестира срещу обгазяванията

Актуално

На връх Тодоровден над 1000 старозагорци се събраха на мирен протестен митинг-шествие, организиран от Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора". Протестът започна пред сградата на Общината и под непрекъснати барабанни удари премина по "Цар Симеон Велики", "Цар Иван Шишман", "Св. княз Борис I" и "Митрополит Методий Кусев". Финалът беше отново пред Община Стара Загора, където участниците демонстрираха "дух, който трудно може да бъде сломен", с право хоро.

Думите в кавички са на Ясен Куманов - един от четиримата старозагорци, дръзнали да заведат дела срещу държавата за нанесени им щети от големите обгазявания през 2004 и 2005 година. Припомняме, че три от тях бяха прекратени в Стара Загора, а това на Куманов беше изпратено в Районен съд - Казанлък, където последва участта на останалите.
Много млади хора с децата си присъстваха на съботния митинг, който вероятно няма да е последният. Думата беше дадена на всеки, който я поиска - на майки, на лекари, на деца, на неспециалисти. Химичката Марина Бояджиева подчерта, че това, което става от години в Стара Загора, е безобразие, че във въздуха, който дишаме, има изключително опасни вещества и че никой не може да предвиди последствията от тях. Общопрактикуващият лекар Вилиан Кънин беше категоричен, че всяко второ дете е с бронхиална астма, а различните алергии рязко са нараснали. Той призова колегите си да не мълчат повече. Жена с карценом категорично се обяви против продължаващия екогеноцид, а 7-годишният Илиан Узунов каза, че е роден с обгазяването и иска да диша чист въздух, пише вестник Старозагорски новини.
По повод на породилите се съмнения, че зад протеста стои БСП, Богдан Богданов от гражданската инициатива заяви, че те не са обвързани с никакви партии и не робуват на ничии интереси. Дори балоните, които раздавали на децата, били купени с лични средства на членовете на инициативния комитет.
Никой от поканените от организаторите старозагорски депутати не присъства на митинга. Единствено областният управител Йордан Николов уважи недоволните граждани с изпратено писмо за подкрепа. В него Николов подчертава, че е превърнал борбата с обгазяването в лична кауза, че го е извадил от провинциалната смълчаност и го е направил достояние на най-високите нива на управление в държавата.
Митингът мина мирно и без хвърлени яйца, както при посещението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова в началото на годината. Веднага след приключването на шествието стана ясно, че Националният омбудсман и сдружението на омбудсманите в България подкрепят исканията на старозагорци за спиране на обгазяванията и ще съдействат за решаването на този дългогодишен проблем.
Над 1000 подписа бяха събрани под петицията за чист въздух над област Стара Загора само за един час. В нея се посочва, че от 2002 година насам атмосферният въздух и околната среда системно се замърсяват с концентрации, далеч над допустимите - серни и азотни оксиди, фини прахови частици, сероводород, хлороводород и общо над 14 тежки метала. "Институциите не посочват източниците на замърсяване, не предприемат мерки за прекратяването му и не информират своевременно обществеността при достигане на алармените прагове. Нарушени са основните конституционни и екологични права на гражданите в региона, както и европейското законодателство." Петицията завършва с думите: "Призоваваме ви да предприемете необходимите спешни мерки за запазване на живота и здравето на над 300 000 граждани на Европейския съюз".
Организаторите на протеста информираха, че в събота е започнала и подписка за подкрепа в Русе. От гражданската инициатива, която е събрала в Интернет-пространството вече над 5000 съмишленици, са си поставили за цел в близките 6 месеца подписите да нараснат на 300 000 и петицията да бъде връчена на комисията към Европейския парламент. Копие от събраните подписи ще бъде изпратено и на президента, министър-председателя, еврокомисари и евродепутати. За разлика от България, в Европа има закони, които се спазват, казаха от гражданската инициатива.
Поредното протестно писмо до народните представители е изпратил и Съюзът на българските избиратели. В него е подчертано, че ако до 25 март 2010 г. не се осигурят финансови средства за провеждането на пълни медицински изследвания на населението от Стара Загора, Казанлък, Мъглиж, Павел баня и особено на селата близо до военния полигон "Змейово", от Съюза ще започнат процедура по снемане вота на доверие и отзоваването на депутатите от Народното събрание. Настоява се и за търсене на наказателна отговорност за екогеноцида.

Още новини