Начало Новини Актуално Стара Загора празнува на 5 октомври

Стара Загора празнува на 5 октомври

Актуално

На 5 октомври Стара Загора ще отблежи своя празник. На този ден се навършват 130 години от полагането на първия камък за възстановяването на опожарения град. В 9,30 часа в Катедралния храм Св. Димитър ще бъде отслужена тържествена Света литургия. Ритуалът по издигането на Националното знаме на България ще се състои в 10 часа на площада пред общината.

След това започва празнично шествие по бул. Цар Симеон Велики, а от 11,30 часа - празнично детско веселие, съобщиха от пресцентъра на общината. В 18 часа в изложбена зала Байер ще бъде открит традиционният Есенен салон 2009 - на старозагорските художници. По същото време на площада започва концерт с участието на фолклорна група LLUBI от Балеарски острови, Испания, Фолклорен ансамбъл Ромбана, Ямбол, Ансамбъл Загоре и Танцов ансамбъл Нашенци, Стара Загора.
Тържествената заря-проверка с празнични илюминации е от 19 часа, а час по-късно за строзагорци ще пее Тони Димитрова.

За празника ще бъдат отворени за посещение:
Художествена галерия-Стара Загора, където може да видите интересните изложби, открити в чест на Празника на града:
Моят град – изложба – конкурс на детски рисунки, Стара Загора през погледа на художниците и др.
Отворен за посещение на 5 октомври ще е и Регионален исторически музей-Стара Загора. Входът за ученици е безплатен, а за възрастни – 1 лв.
Посетителите могат да разгледат най-новата изложба, открита специално за празника на града - Стара Загора – град, възкръснал от руините и експозицията на музея.
И тази година Областен диспансер за кожно-венерически заболявания със стационар Стара Загора ЕООД подарява за празника на Стара Загора един Ден за безплатни прегледи в кабинет на дермато-венеролог в диспансера. Прегледите ще са само в празничния ден – 5 октомври - от 8,00 до 17,00 ч. в Диспансера на адрес: ул. Ген.Столетов № 0. За повече информация телефон: 64 90 71 управител - 63 10 45
По повод 4-годишнината си Комплексът за социални услуги за деца и семейства, управляван от Сдружение Самаряни обявява Ден на отворените врати на 5 октомври от 16 часа до 18 часа. Комплексът се намира на ул. Христо Ботев №205. Домакините канят всички клиенти, партнъори, журналисти, приятели и съмишленици да бъдат заедно с тях.
Като част от програмата деца от Домовете за деца, лишени от родителски грижи, ученици и доброволци ще участват в няколко различни ателиета. От 16 часа до 18 часа всички гости ще могат да разгледат ателиетата - „Рисуване”, „Работа с глина” и „Работа с вълна” и ако желаят да се включат в изработването на произведения на изкуството. Основната идея на организаторите е да покажем реалната работа с децата и всички гости да усетят духа, атмосферата и динамиката на работа на служителите в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.
Най-интересната изненада ще бъде работата на децата, доброволците и екипът на Самаряни с разтопени маслени пастели и красивите пейзажи, които ще се получат в следствие на това. В часовете преди дванадесет, целият екип на Комплекса ще се събере, за да приготви собственоръчно четири ястия, символизиращи изминалите четири години.

 

* * *

На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко  Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия - в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание:

“Днес двадесят третий септемврий хилядо осемстотин седемдесят и девета година след Рождество  Христово ся положи от собствената ръка на Негово Сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Источна Румелия, този основний камък за възобновление на града Стара Загора в царуването на Всеросийский император Александра ІІ-й Николаевича, в князуването на българский княз Александра І-й Батембергски и в дните на Негово сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Южна България, наречена Источна Румелия, на директора на земеделието, общите сгради и пр. Доктора Вълковича, на Старозагорский префект Нестора Марков, на председателят на Старо-Загорский градский съвет Стефана Стойков Салабашев. Възобновляемия този град Стара Загора ся разсипа, оплени и изгори във времето на Руско-Турската война на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово при нашествието на Турските войски предводителствувани от Сюлейман-паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 Българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването, града Стара Загора броеше до 4419 домове с 25460 души жители, после разсипването останаха 1089 домове с 10650 души. Това ся написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството.”

Трудностите по възстановяването на града са много. Необходимо е да се осигури жилище и прехрана на завърналите се старозагорци. На първо време се построяват няколко сгради - бараки за вдовиците. Раздава се храна, която по-късно, с активното съдействие на Димитър Наумов се опрощава с решение на Областното събрание от декември 1879 година.

Основен въпрос е бъдещото застрояване на града. След обсъждане се приема идеята на Димитър Наумов Стара Загора да се изгражда по предварителен план. Всички парцели в чертите на града се предоставят на общината. Комисия оценява местата според важността, която са имали преди пожара.

Със съдействието на Георги Бенев, старозагорец на служба в Татар Пазарджик, в Стара  Загора идва чешкият техник Любор  Байер. Той разработва план на града  в строго геометрично решение, като по този начин повтаря плана на древната Августа Траяна. Планът е одобрен от главния архитект на областта Паоло Монтани и утвърден от главния управител с предписание № 194 от 27 август 1879 година.

Комисията и  управлението на града изработват стройна  система за разпродажба на дворните места на публичен търг. Всеки двор се състои от 660 кв. м.

На 25 септември  Главният управител Алеко Богориди подписва приказ, приготвен от префекта Нестор Марков, с който още веднъж се одобрява плана на Байер, и най-главното утвърждава се взетото от Градския съвет решение на 21 юни 1879 година, съобразено с желението на старозагорци за възстановителния план. Така Стара Загора влиза в историята с изработването и изпълнението на първия регулационен план след Освобождението у нас.

От есента на 1879 година започва частното строителство в Стара Загора. Постепенно българското управление на града се стабилизира.

На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет  на тогавашния Общински народен съвет  се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора. Официалното  честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват 110 години от възстановяването на града.

От 1997 година досега, вече 13 години, но за първи път в  Стара Загора в навечерието на Празника на града се избира Кмет на Млада Загора.

Антон Пламенов Атанасов, ученик от 11 „а” клас, профил „Информационни технологии” на СОУ”Иван Вазов” е тазгодишният Кмет на Млада Загора, избран на 2 октомври в оспорвано състезание с общо 8 кандидати в Младежки дом. Заместник-кметова са Марияна Митева от ГПЧЕ”Ромен Ролан” и Таня Иванова от ПМГ”Гео Милев”. На 5 октомври – Денят на Стара Загора проф.Светлин Танчев ще връчи символично ключа на града на Антон Атанасов, който ще поздрави всички млади хора и своите съграждани за празника на града и ще управлява един ден.
Тази година на 5 октомври се навършват 130 години от полагането на основния камък за възстановяването на Стара Загора от пепелищата. Община Стара Загора отбелязва значимата  годишнина с много прояви в  празничната програма – литературно  четене, национална конференция за съвременното градоустройство и архитектура, много концерти, изложби и др.

В Стара Загора са вече гостите от чужбина за Празника на града – 5 октомври:


- Делегация от  побратимения със Стара Загора  руски град Самара. Тук са –  Екатерина Горбунова, заместник-кмет, Евгений Аброскин- заместник-кмет и началник на администрацията, Лидия Федосиева – член на местния парламент и Валерий Медведев – началник отдел административна дейност

- г-н Томас  Кампанер, кмет на град Йюби, остров  Майорка, Испания

- делегацията от побратимения ни сръбски град Крушевац, водена от Синиша Максимович – заместник-председател на Градския съвет и още Радослав Комленович – член на Градския съвет

- делегацията  от гр. Ларнака, Кипър – начело с кмета на Ларнака Андриас  Мосейос и членовете на Градския съвет Трифонос Трифонас и Йоанис Заурас.

ПРОГРАМА  за 5 октомври (понеделник) - ПРАЗНИК НА СТАРА  ЗАГОРА

 • Тържествена Света  литургия
 • 9.30 ч. Катедрален  храм „Св.Димитър”
 • Тържествен ритуал за издигане на Националното знаме  на Република България
 • Точно в 10.00 ч. на площада пред Община Стара Загора звучи Химнът на Република България в изпълнение на Общински духов оркестър и хорове при НЧ”Родина” и хора на Туристическо дружество „Сърнена гора”. Знамената на Република България, на Европейски съюз и знамето на Стара Загора ще бъдат издигнати от 9 воини от Втора тунджанска лека-пехотна бригада. Актьорът Ивелин Керанов ще представи литературна композиция за Стара Загора , ще представи официалните гости и ще даде думата на кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев за приветствие. След нова новият Кмет на Млада Загора Антон Атанасов, ученик от СОУ”Иван Вазов” със своя екип – заместник-кметовете Марияна Митева от ГПЧЕ”Ромен Ролан” и Таня Иванова от ПМГ”Гео Милев”.
 • Антон Атанасов ще получи от проф.Танчев символично ключа на Стара Загора и ще поздрави младите хора и своите съграждани по случай празника. На фона на камбанен звън в небето ще полетят 130 балона и гълъби и ще започне празничното шествие.


Празникът ще продължи със следните прояви:

 • Празнично шествие - 10.30 ч. По бул.”Цар Симеон Велики”
 • Празнично детско веселие -11.30ч. Площада пред Общината
 • „Есенен салон 2009” – годишна изложба на старозагорските  художници - 18.00ч. Изложбена зала „Байер”
 • Празничен концерт  с участието на фолклорна група LLUBI от Балеарски острови, Испания, Фолклорен ансамбъл „Ромбана”, гр. Ямбол, Ансамбъл „Загоре” и Танцов ансамбъл „Нашенци”, гр. Стара Загора - 18.00ч. Площада пред Общината
 • Тържествена заря-проверка с празнични илюминации - 19.00ч. Площада  пред Общината
 • Концерт на Тони Димитрова - 20.00 ч. Площада пред Общината

Още ПРОЯВИ В ПРАЗНИЧНИЯ ДЕН – 5 октомври:
Ще бъдат отворени за посещение:

- Художествена  галерия - Стара Загора, където може  да видите интересните изложби, открити в чест на Празника  на града:

 • „Моят град”  – изложба – конкурс на детски рисунки
 • „Стара Загора през погледа на художниците” и  други

Отворен за посещение  на 5 октомври ще е и Регионален исторически  музей - Стара Загора. Входът за ученици е безплатен, а за възрастни – 1 лв.

Посетителите могат да разгледат най-новата изложба, открита специално за празника на града -„Стара Загора – град, възкръснал от руините” и експозицията на музея.

И тази година “Областен диспансер за кожно-венерически заболявания със стационар Стара  Загора“ ЕООД подарява за празника на Стара Загора един Ден за безплатни прегледи в кабинет на дермато-венеролог в диспансера. Прегледите ще са само в празничния ден – 5 октомври - от 8,00 до 17,00 ч. в Диспансера на адрес: ул.”Ген.Столетов” № 0. За повече информация телефон: 64 90 71 управител - 63 10 45.

По повод 4-годишнината  си Комплексът за социални услуги за деца и семейства, управляван от Сдружение  „Самаряни” обявява „Ден на отворените врати” на 5 октомври от 16 часа до 18 часа. Комплексът се намира на ул. „Христо Ботев” №205. Домакините канят всички клиенти, партнъори, журналисти, приятели и съмишленици да бъдат заедно с тях.

Информация на Пресцентъра на Община Стара Загора (подготвена със съдействие на Снежана Маринова, директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Стара Загора)

Още новини