Начало Новини Актуално Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града

Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града

Актуално

5 октомври - Ден на Стара ЗагораС Божествена света литургия започна честването на 5 октомври - Ден на Стара Загора и 141 години от възстановяването на града. Тя бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма Свети Николай Мирликийски Чудотворец. След това литийно шествие водено от владиката и кмета Живко Тодоров стигна до парк Пети октомври, където бяха поднесени венци и цветя на паметника Защитниците на Стара Загора.

Водосвет и отечески богослов отслужиха митрополит Киприан и свещеници от епархията. Крепко здраве, мир и душевно спокойствие на гражданите, просперитет на нашия град, пожела владиката. Днес празнуваме новото Възкресение на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството. Св.апостол Павел казва: А сега оставят тия три: вяра, надежда и любов, но по-голяма от тях е любовта, допълни Киприан.

Точно в 10.30 часа на площада пред общината бяха издигнати националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

Честит празник, старозагорци. За мен е голяма чест да връча символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания кмет на Млада Загора. Стара Загора винаги е била с древна история, но в същото време и в крак с времето. Традицията за избор на млад кмет за нас е много важна, ние толерираме младите хора, защото те са настоящето и бъдещето на нашия прекрасен град., каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той поздрави 24-тия кмет на Млада Загора Боряна Патеркова като ѝ пожела да продължава да води младите хора по най-добрия начин през своя едногодишен мандат.Нека младият кмет и екипът, с който ще работи, да направят така че много млади хора да бъдат ангажирани с делата на нашата община., допълни градоначалникът.

След това той предаде символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора. Пети октомври е денят, в който показваме своята обич към нашия град. Град с хилядолетна история и светло бъдеще. Благодаря на всички за оказаното доверие, благодаря на всички институции, които показват, че гласа на младите е чут и нашето мнение има значение. Осъзнавайки отговорността на поетия ангажимент, обещавам, че през тази една година аз ще работя много съвместно с община Стара Загора, затова нашият град да стане още по-чист и по-дружелюбен към нас - младите. Вярвам, че ние сме бъдещето, а Стара Загора е нашето светло утро, каза в словото си новоизбраният кмет на Млада Загора.

141 балона полетяха към небето с посланията на най-малките граждани на Стара Загора за много радост и щастливо бъдеще.

В празника се включиха още депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците й, заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, много общински съветници, представители на партии сдружения и стотици граждани.

Празничната програма продължи с фолклорен концерт Поздрав от децата на Стара Загора с участието на Детски фолклорен ансамбъл Загорче, Детски фолклорен ансамбъл Траянци при ЦПЛР и Детско - юношески народен хор Жарава при читалище Родина - 1860.

В 16.30 часа в парк Артилерийски ще има концерт на Общински фолклорен ансамбъл Загоре.

Традиционната годишна изложба на старозагорските художници Есенен салон 2020 ще бъде открита в 17.00 ч. в Зала Байер.

Кулминацията на празника започва в 18.00 часа на площада пред Общината.

Старозагорецът Стефан Вълдобрев - актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор, който през май навърши 50 г., ще представи авторската си Книга за песните. Поздрав към старозагорци ще бъде концертът на групата му Обичайните заподозрени.

IMG 0054

Още новини