Начало Новини Актуално Стара Загора посрещна с бурни аплодисменти Фестивала на оперното и балетното изкуство

Стара Загора посрещна с бурни аплодисменти Фестивала на оперното и балетното изкуство

Актуално

Тържествено бе дадено началото на 52-рото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Кметът на общината Живко Тодоров посрещна президента на Република България Румен Радев, който бе придружаван от първата дама - Десислава Радева. Заедно с директора на Старозагорската опера Огнян Драганов официално откриха събитието, което е емблематично за оперното и балетното творчество не само у нас.

За мен е чест да открием заедно този така важен и стойностен за града ни фестивал, в тази невероятна атмосфера, създадена от ръководството и екипа на операта ни. Тук съм, за да поздравя и подкрепя всички тях, защото направиха много, въпреки тежките изпитания, които взаимно преживяхме, каза кметът Живко Тодоров. Материалното често доминира над духовното в наши дни, но хора като вас - на културата, на изкуството, на красотата, запазват ценностите и дават надежда. Община Стара Загора ще бъде и занапред до вас, защото заедно можем и постигаме повече, допълни кметът и изрази благодарност към президента на Република България Румен Радев за подкрепата, която има Стара Загора. Градоначалникът подари символа на хилядолетния град - лъвицата с лъвчето, на държавния глава.

Стара Загора - позната с духа и културата, с правите улици и красивите липи. Благодаря ви за поканата да открием заедно този фестивал и да съпреживеем магията на този спектакъл. Убеден съм, че всеки ще оцени по достойнство този празник, който Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора организират за любителите на класическото изкуство. Сцената на този дългогодишен културен форум помни едни от най-големите наши и чужди творчески имена и носи частица от дълбокия корен на старозагорци. На всички участници пожелавам успех и творческо вдъхновение, а на вас зрителите, желая много вълнуващи мигове. На добър час на фестивала!, поздрави присъстващите президента на Република България Румен Радев.

Приветствие към публиката отправи и директорът на Операта Огнян Драганов. Фестивалът никога не е бил самоцел, той е създаден с цел, в която като на една своеобразна витрина, искаме да покажем най-новите постижения в областта на операта и балета. Тази вечер откриваме 52-рото издание с едно знаково заглавие - Фауст. Нека изкуството дарява всички ни с повече любов, с повече откровеност и да ни приближава до по-голямата истина. Именно изкуството ни прави по-добри. От името на Държавна опера Стара Загора искам да благодаря на Община Стара Загора за тези 52 години подкрепа - и в добри, и в трудни години, сподели с публиката от сцената Драганов.

Колаборацията между Операта и Кукления театър - операта с кукли Фауст -предизвика бурните аплодисменти на гостите на събитието. Постановъчното решение бе внушително представление за ценителите на класиката, преплетена майсторски с съвременните елементи за въздействие.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е сред най-дългогодишните артистични форуми в България. Началото му е поставено през 1967 г. под името Декемврийски музикални дни. ФОБИ ще радва публиката до 2 декември, а богатата му програма включва оперни постановки, балетни спектакли, концерти, изложби, майсторски клас и премиери на книги.

Час преди официалния старт бе открита самостоятелна живописна изложба на музикалния педагог и цигулар проф. Мичо Димитров. Експозицията му във фоайето на Операта показва близо 40 платна, обединени под заглавието Видения на един музикант.

Петъчната вечер е запазена за авторския спектакъл на Светозар Иванов /пиано/, който ще предложи колекция от мултимедийни миниатюри, вдъхновени от поезия. Публиката ще отвори сетивата си за музика от Кауъл, Крам, Скрябин, Вайл, Устволская, Кейдж, Ржевски, и Саариахо, както и за стихове от Сафо, Борхес, Аполинер, Лорка, Ахматова, Пас и Камингс. Хореографията е на Елени Марку, а анимацията на Лесли Смакър по филмови кадри от Айзенщайн и Кирсанов. В спектакъла ще участват Елени Марку - танц и Симона Кодева - сопран.

Програма и повече информация за фестивала - https://operasz.bg/events/category/fobi/

Още новини