Начало Новини Актуално Стара Загора посрещна 2010 г. с азотен залп

Стара Загора посрещна 2010 г. с азотен залп

Актуално

Както преди Коледа, така и преди Нова година Стара Загора беше обгазена с азотни оксиди. На 30 и 31 декември в областния град азотният залп трая 16 часа без прекъсване. Поредната предпразнична порция ни беше сервирана в 4 часа на 30 декември. При пределнодопустима стойност от 230 микрограма на куб.м, Автоматичната измервателна станция на РИОСВ, дислоцирана на "Зеления клин", отчете в продължение на пет часа стойности от 299 микрограма до 387 микрограма на куб.м.

Голямото обгазяване обаче започна в 17 часа същия ден и трая до 9 часа на 31 декември. Най-големия пик екостанцията е регистрирала от 22 часа до 1 часа на 31.12.2009 г. - 487, 552, 584 и 425 микрограма на куб.м, тоест в четири последователни часа концентрацията на азотните оксиди в атмосферния въздух на Стара Загора са били над алармения праг от 400 микрограма на куб.м. Заедно с наднормените и надпраговите азотни оксиди, автоматичната станция е отчела и завишени стойности на сероводород, пише вестник Старозагорски новини.
От началото на декември 2009 г. Стара Загора е единственият град в България, в който се отчитат наднормени стойности на азотни оксиди, сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Официалната версия, че причина за обгазяванията с азотни оксиди са неблагоприятните метеорологични условия, автомобилният трафик и отоплението с твърдо гориво среща все по-малко и по-малко привърженици сред старозагорци. Рефренът, че двете OPSIS-системи, дислоцирани край полигон "Змейово" (в с.Ръжена и с.Остра могила) не отчитат наднормени стойности на замърсителя вече е втръснал на хората с хронични белодробни заболявания най-малкото по три причини: Първата е, че Автоматичната измервателна станция на "Зеления клин" (отчитаща наднормените стойности) се намира на почти същото разстояние от полигона, колкото и станциите в Ръжена и Остра могила. Втората - че за разлика от София, Пловдив, Бургас и т.н., в Стара Загора не са замерени наднормени стойности на фини прахови частици, чийто източник са автомобилите и битовото отопление. И третата причина - споменът, че при взрива на поделението в Челопечене основното замърсяване в региона беше точно с азотни оксиди.

Преди Нова година химиците от НТС - Стара Загора, определиха официалната версия за азотните обгазявания като професионална некомпетентност, а случващото се - платен геноцид върху населението. И настояха МС и Прокуратурата да открият криминалния извършител на екодиверсията в Стара Загора. Ако институциите останат глухи пред зова на специалистите, неминуемо ще дойде ред за народния гняв.

Още новини