Начало Новини Актуално Стара Загора посреща шестото издание на фестивала "Здравей, Здраве"

Стара Загора посреща шестото издание на фестивала "Здравей, Здраве"

Актуално

Шестото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе на Античен форум "Августа Траяна" на 7 и 8 октомври, съобщиха на пресконференция организаторите - Боряна Узунова, Диана Дионисиева, Поли Гънчева и Евгения Атанасова.  Фестивалът се провежда в цяла България и популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти. Това издание отново е част от празничната програма за Деня на Стара Загора - пети октомври.

Около 200 са лектори, изложители и участници, съобщи Боряна Узунова, главен организатор. Тази година ще има и кино. В залата на РБ "Захарий Княжески" ще се прожектира филмът "Сезоните на душата" (в събота от 18:00 часа), посветен на живота и делото на Веселин Орешков. Другият филм, който може да се види, ще бъде излъчен в неделя от 11 часа, отново в библиотеката. Това е филмът за Даманхур на журналиста Георги Тошев. 

Програмата в двата дни започва от 10 часа. Очакват се гости от цяла България и от чужбина. Две са сцените на Античния форум. Сред лекторите ще са д-р Емилова, Георги Славов, Владимир Игнатов, Климент Петков.  

Как живите спомени са здрава основа на бъдещето ще разкаже старозагорският библиотекар и изследовател Снежана Маринова. Старозагорското участие е подкрепено тази година и от Златина Желева, която ще участва с презентация за кърменето и от Жанета Станкова с пет ползи за здравето, които ни дава успеха, анонсира Евгения Атанасова.

Д-р Таня Илиева ще ни посвети в мъдростта на децата. Славян Стоянов ще разкрие българската традиционна култура по различен начин и науката за шевицата. 

И тази година се очаква огромен интерес към базара на здравословни продукти. "Ще бъдат изложени билки, екологично чисти храни, веган бургери и торти, продукти от кестени, оцет от бъз, смокиня, дренки, сок от арония, аранжиран с шоколад, клетъчна храна, медицинска козметика и много други", не успява да ги изброи Диана Дионисиева.

Ще има работилница, в която ще се приготвят вкусотии, както и кафе каравана. Сектори за книги за здравето, бижута, козметика ще очаква гостите на фестивала. 

Майстори, които ще са разположени близо до детския кът пък ще покажат занаяти от миналото.

И това издание на "Здравей, Здраве" ще отдели специално внимание за децата, разказа Поли Гънчева от читалище "Родина".  "Мисията на фестивала е даването на пример от нас към децата за здраве и здравословен начин на живот", допълни тя.

Детският кът е насочен към оздравителни практики, поднесени като игра и раздвижване, ще гостува Спасителният център за диви животни и екипът му. Тъкане на станове, работилница с метал, рисуване по ламарина и ред изненади са приготвени за най-малките гости. 

Сред атракциите ще е "Творителница о Писменах". Това е приказен театър за малки и големи с Диан Павлов - Джими. Той ще разкаже по увлекателен начин за начините и възможностите за писане. Децата ще видят как се прави хартия, да се докоснат до папирус, мастилница и други любопитни предмети. Всеки желаещ ще може да отпечата текст ръчно на хартия. 

РЗИ Стара Загора ще се включи с превантивни практики за алкохол, тютюнопушене и физическа активност.

Сред полезните и здравословни предложения ще са редица апарати, сред тях за направа на стелки, за биоскенер, за измерване на кръвна захар и др. Измерванията ще са безплатни.

Фестивалът е възможен благодарение на Община Стара Загора, Държавна опера, Търговско-промишлена палата, Туристически информационен център, читалище "Родина", РБ "Захарий Княжески", ЦПЛР, Регионален изсторически музей, "Зелени Балкани", редица институции и фирми.

Автор: Светла Тенева

 

 

 

Още новини