Начало Новини Актуално Стара Загора получи приза Най-зелен град в България

Стара Загора получи приза Най-зелен град в България

Актуално
Знак на Стара Загора

Община Стара Загора спечели конкурса на Министерството на околната среда и водите за Най-зелен град в България за 2011 г. в категорията за населени места от 100 000 до 200 000 жители. Кметът Живко Тодоров, от чието име беше подадена кандидатурата, ще получи приза на церемония на 13 декември от 13.00 часа в Музея на земята и хората в София.

Основните извършени дейности, описани в апликационната форма на конкурса, са свързани с оползотворяване на отпадъчната дървесина, получена при резитбата за поддържане на дълготрайната дървесна растителност на зелената система на града, като материал за изработване на паркова мебел, декорация, аксесоари и др., съобщиха от пресцентъра на общината.

Изпратените от участниците инициативи бяха оценени от реномирано жури, съставено от обществени личности, което трябваше да прецени дали инициативата е придала нов облик на населеното място, дали е ангажирала част от населението в нея, както и дали идеята, осъществяването и финансирането са изцяло на участниците.

Призовете за общините се раздават в 6 категории в зависимост от големината на населеното място. За гражданските инициативи категориите са три – за подобряване на кварталната околна среда, за оползотворяване на отпадъците и за превенция, възпитание и информационни кампании.

Описаните в апликационната форма на община Стара Загора дейности и приложените снимки са примери, как отсечените, подходящи за дообработка дървени секции и клони се изсушават и включват в реализацията на проекти за различни изделия - пейки, стълби, парапети, декоративни елементи и аксесоари.

Водещ за избора на бъдещото изделие е естественият вид и формата на дървото. Изработените изделия се монтират като парково обзавеждане на предварително определени места в парковете и градините на Стара Загора. При изготвяне на проектите на изделията и тяхното разполагане, основно се съблюдават изискванията за използване изключително на естествени материали и безконфликтното им вписване в околната среда. Тези инициативи са осъществени в парк Митрополит Методий Кусев, парк Пети октомври и парк Тракия.

В инициативата се включват жители на град Стара Загора основно при проектиране както на изделията, така и на тяхното вграждане в интериора. Те участват и с личен труд при монтиране на някои от изделията, а в някои случаи и при самото им изработване. Най-съществена е ролята им при опазване на монтираните вече изделия и аксесоари, както и при възстановяване на възникнали щети.

Финансирането на инициативата е изцяло със средства от издръжката на звено Озеленяване и комунални дейности на Община Стара Загора. Заедно с направление Екология те разработиха документацията за кандидатстването в този конкурс.

Още новини