Начало Новини Актуално Стара Загора получи наградите си за привличане на преки чуждестранни инвестиции

Стара Загора получи наградите си за привличане на преки чуждестранни инвестиции

Актуално

На 18 март изпълнителният директор на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора Румяна Грозева връчи на проф. Светлин Танчев, кмет на община Стара Загора, сертификатите от FDi Intelligence, новата главна дирекция на Financial Times Ltd, за вторите места на града на липите в две от категориите на престижния конкурс Градове и региони на бъдещето 2010 - 2011.

Градът бе отличен в категориите Първите 5 FDi града за привличане на преки чуждестранни инвестиции в Източна Европа и Първите 5 FDi микро-градове (население под 250 000 жители) за привличане на преки чужди инвестиции в Европа. В надпреварата Стара Загора е изпреварена само от Бордо и Бърно, а след нея са Острава, Мишколц и Дебрецен в първата класация, и Корк, Мишколц и Лиме-рик в категорията микро градове. Румяна Грозева получи сертификатите за Стара Загора на 16 март на церемония в хотел Majestic Barricre Hotel в Кан, Франция, от редакторката на Financial Times Ltd Къртни Фингър.
Проучването на потенциала и характеристиките е отнело повече от половин година. Обхванати са 223 града и 142 региона на Европа. Информацията е разглеждана по следните 6 критерия: икономически потенциал; човешки ресурси; ефективност на разходите; качество на живот; инфраструктура и добри условия за правене на бизнес. 7-ят критерий, добавен от екипа на FDi, е стратегия за привличане на преки чужди инвестиции. Оценката е извършена от независими експерти, привлечени от изданието. Проф. Танчев благодари на цялата старозагорска общественост и на хората, които имат отношение към престижното класиране. Това са всички старозагорци, защото всички ние обичаме нашия град и правим всичко възможно да го направим още по-добър за живеене. Благодаря на АРИР, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и всички НПО, с които поддържаме много добри отношения и ползотворна съвместна работа. Нека си пожелаем нови успехи, защото нашият град е с много голям потенциал и има огромни възможности за развитие. Ще продължаваме да работим в тази насока и се надявам след две години да бъдем на първо място, каза градоначалникът след получаване на сертификатите.

Още новини