Начало Новини Актуално Стара Загора подкрепи Световния ден на околната среда (видео)

Стара Загора подкрепи Световния ден на околната среда (видео)

Актуално
Стара Загора почистване

Стара Загора отбеляза Световния ден на околната среда с атрактивна инициатива за почистване на основните паркове и градини, със състезателен характер. Кампанията под надслов Да почистим около себе си беше организирана от общината, Регионалната инспекция по околна среда и води и Гражданско обединение Екоцентър.

Зелените зони на Стара Загора станаха по-чисти благодарение на 5-те отбора на студенти от специалност Екология и опазване на околната среда в Тракийски университет, на Регионалната здравна инспекция, на Регионална дирекция по горите, кметската администрация и тимът на Инспекцията по околна среда и води.
Най-тежката задача се падна на студентите, които хигиенизираха Станционната градина, до жп гарата.

Тук е доста замърсено. Даже младите майки, които трябва да възпитават, изхвърлят безразборно памперси. Никаква заинтересованост няма за това да бъде чисто, да бъде свежо, да се опазва, сподели впечатленията си Славина Петкова, студентка в 1 курс в Тракийски университет.

Включихме се в кампанията, защото искаме да почистим Стара Загора, омръзна ни от боклуци. Това, обаче, трябва да става всеки ден, а не в рамките на инициатива, каза Васил Господинов, студент в 4 курс във Висшето учебно заведение в Стара Загора.

Студентите грижливо почистиха и около детската площадка в Станционната градина и инициативата им не остана незабелязана.

Това нещо, което какичките и батковците правят е много хубаво, каза 6-годишната Теодора. Така природата е по-чиста, подкрепи я 7-годишният Живодар.

Децата споделиха, че не само приветстват кампанията по почистването, но и самите те са участвали. Теодора всяка сутрин метяла пред кооперацията, в която живее, а 7-годишният Кирил се включил в кампанията Да почистим България за един ден.

Отборът на общината почиства парк 5 октомври. Независимо, от централното му положение и ежедневните грижи, успяха да напълнят 6 чувала с отпадъци. Прави впечатление, че особено много са фасовете, каза Маргарита Георгиева, главен експерт по екология.

В тази връзка еколозите на общината ще излязат с предложение, с което са надяват да се ограничи безразборното изхвърляне на фасове. Те ще предложат на старозагорската фирма за производство на тютюневи изделия да стимулира гражданите, които събират и предават фасове.

Отборът на Тракийския университет взе наградата за най-много събран отпадък. Тимът на Регионалната здравна инспекция спечели приза за най-голям индивидуален боклук - в случая торба с оборски тор, захвърлена до чешмичката в Парк Александър Стамболийски. Представителите на Регионалната инспекция по околна среда и води спечелиха състезание в категорията най-атрактивен отпадък. Те намериха на Зеления клин околоочен крем и кубче от строител.

5-те отбора получиха по едно дръвче, което ще засадят пред сградата на своята институция.

Всички участници в почистването се надяват примерът им да бъде последван от повече старозагорци, а  замърсяващите да станат все по-малко.

 


Видеото в сайта на youtube

Още новини