Начало Новини Актуално Стара Загора почете подвига на Апостола на свободата

Стара Загора почете подвига на Апостола на свободата

Актуално
Ваня Сотирова

С общоградски ритуал и възпоменателна церемония административното ръководство и обществеността на Стара Загора се преклониха пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Заупокойна Света литургия в катедралния храм Св. Димитър и заупокойна молитва пред паметника му отслужи старозагорският митрополит Галактион. Музикално-поетичен рецитал представиха деца от СОУ В. Левски, актьорът от Драматичен театър Гео Милев Христофор Недков.

Тук сме на това свято за всички старозагорци, за да усетим неговото присъствие, шума от стъпките му като ученик в Старозагорското класно училище и пламенното му слово като дякон Игнатий. Тук сме, за да споделим своето възхищение от подвига му, за да покажем, че приемаме като свои високите му хуманни идеали, изповядваните от него демократични ценности и непоколебимата му вяра в бъдещето на България, заяви в словото си по повод 139-та годишнина от обесването на Апостола зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Тук сме, за да помним думите му. Нека да обичаме България, да работим за нейното настояще, да отстояваме вярата в собствените си сили, да градим нашето бъдеще, съизмервайки се с другите европейски народи!, обърна се тя към събралото се множество, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В ритуала участваха още областнияя управител Недялко Недялков, председателят на Общински съвет Емил Христов, командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада бригаден ген. Петър Петров, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, патриотични, политически и обществени организации и родолюбиви българи.

Възпоменателната церемония пред паметника на Апостола включваше почетна рота от старозагорския военен гарнизон, караул, военна духова музика и вечен огън.

Левски е създател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, участва в Първа българска легия. Пътува из страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. През 1867 година е знаменосец в четата на Панайот Хитов, а през 1868 е в Белград във Втората българска легия.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. Апостолът увисва на бесилото още не навършил 36 години.

Тази година се оказа, че повече от пет десетилетия ние почитаме паметта му на 19-ти, докато реалната дата на смъртта му е 18 февруари. Това е така, защото Левски е обесен на 6 февруари по стар стил. С преминаването ни към новия стил на летоброене към тази дата се добавят 12 дни по Грегорианския календар. Така истинската дата на обесването става 18 февруари. През 50-те години на 20 в. обаче, органът на БКП в. Работническо дело пише по грешка, че паметта на Апостола се чества на 19 февруари.

Още новини