Начало Новини Актуално Стара Загора, Пловдив и Хисаря правят общ туристически маршрут По пътя на античността

Стара Загора, Пловдив и Хисаря правят общ туристически маршрут По пътя на античността

Актуално

Проект, наречен По пътя на античността, за създаването и популяризирането на общ тематичен маршрут, който ще свързва античното културно наследство на територията на Стара Загора, Пловдив и Хисаря беше представен публично днес следобед в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Той цели създаването и популяризирането на общ тематичен маршрут от обекти на античността, чрез мерки за благоустройство, реставрация, консервация и социализация на културно-исторически забележителности на територията на трите общини.

Културно-историческите забележителности на територията на Стара Загора, които ще влязат в маршрута са: Археологическия комплекс на Старозагорски минерални бани със селищна могила, храм, ритуално стълбище и римски терми; Куполна гробница от югозападния некропол на Августа Траяна в централната градска част и Антични гробници от Югоизточния некропол на Августа Траяна. Те бяха представени от замстник-кмета на Стара Загора Милена Желева и директора на Историческия музей в града Петър Калчев.

Културно-историческите обекти от Античността са онези, които привличат най-големите туристически потци в нашите градове. Ето защо, идеята да си сътрудничим е много важна, посочи кметът на Пловдив в ресора Култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Проектът предвижда и въвеждане на дуално обучение в паралелките по туризъм в Гимназията по обществено хранене Райна Княгиня в гр. Стара Загора и в Средно Училище Христо Смирненски в Хисаря. Безвъзмездната финансова помощ се осигуряват от програмите Развитие на регионите 2021-2027г., и Образование 2021-2027 г.

Индикативна стойност на проекта е 57 720 000 лева.

Очаква се завършването му да приключи до 2027-ма година.

Още новини