Начало Новини Актуално Стара Загора пак получи ударна доза азотни оксиди

Стара Загора пак получи ударна доза азотни оксиди

Актуално

В началото на миналатa седмица вестник Старозагорски новини предвиди, че от петък до неделя пак ще има наднормени стойности на азотни оксиди в атмосферния въздух на Стара Загора. И това се случи - за трета поредна седмица Автоматична измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, е замерила отново наднормени стойности на замърсител от 4 до 6 декември включително.

Данните от Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух сочат, че те са общо 9 на брой, като най-големият пик е бил в 2, 4 , 5, 6, 7, 8 часа в петък, когато замерените стойности са съответно: 313; 358; 233; 249 и 375 микрограма на куб.м при пределнодопустима концентрация (ПДК) от 230 микрограма на кубичен метър. Вчера в 9.00 часа е регистрирана най-високата стойност средночасова стойност от 406 микрограма, или 1.76 пъти над ПДК.
След като три години в Стара Загора не беше замерена нито една наднормена стойност на азотни оксиди, през последните три седмици азотният смог взе да става обичайно явление в петъците, съботите и неделите. Ако наднорменият замърсител не беше азотни оксиди, а серен диоксид, досега всички институции щяха да гърмят от прессъобщения, а ТЕЦ-овете от комплекс "Марица-изток" - не само порицани, но и спрени временно. Но тъй като замърсителят е друг, в Стара Загора цари пълно мълчание. Нито една институция не си направи труда да уведоми населението, въпреки че разполагат с данните от Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух и въпреки известния токсикологичен ефект на азотните оксиди - възпаления на белите дробове, понижена устойчивост на респираторни инфекции и заболявания и др.
От Изпълнителната агенция по околната среда твърдят, че причината за наднормените стойности са неблагоприятни метеорологични условия (т.нар. инверсия), задържаща мръсотиите от автомобилния трафик в приземния слой. В последните две седмици на ноември наднормени стойности на азотни оксиди бяха замерени и в други градове от страната, но в Стара Загора те бяха много по-високи. От местната екоинспекция бяха категорични, че в града на липите действа и друг източник на замърсяване, който обаче не беше идентифициран сред цивилните производствени предприятия в региона (както това се случваше и в години на големите обгазявания на Стара Загора). Данните за измерените стойности пък сочат, че този източник Х се активира основно в четвъртък вечер и продължава да обгазява Стара Загора до неделя. Кой и защо!?
Отговорите на тези въпроси трябва да дадат институциите, а ако те продължат с мълчанието си, старозагорската общественост трябва да ги потърси. И то не в името на някакъв евтин популизъм, свързан с поредната атака срещу полигон "Змейово", а в името на здравето.

Още новини