Начало Новини Актуално Стара Загора отново ще бъде домакин на турнира Самарско знаме

Стара Загора отново ще бъде домакин на турнира Самарско знаме

Актуално

турнирът Самарско знаме отново в Стара Загора

Престижният преди години лекоатлетически турнир Самарско знаме ще се завърне през юни следващата година на стадион Берое в Стара Загора, благодарение на партньорството между Общината и Спортен клуб по лека атлетика Берое. Това стана ясно днес по време на пресконференция на кмета Живко Тодоров и Емилия Драгиева от Управителния съвет на клуба.

За целта ще бъде извършена цялостна рехабилитация на пистата на стадиона, което ще го направи съответстващ на всички европейски изисквания за провеждане на състезания от най-висок ранг, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Отпуснатите по решение на Общински съвет - Стара Загора за целта 200 000 лева вече са преведени в банковите сметки на клуба, съобщи Драгиева. По думите й, в края на миналата седмица в Министерството на спорта е подписан договор за финансиране на първия етап от ремонта на пистата в размер на 400 000 лева. Тя благодари на целия екип на общината, който е съдействал пълноценно и в срок за подготовката на необходимата документация за проекта.

Рехабилитацията ще включва удължаване на пистата, за да бъде възможно провеждане на състезания в дисциплината 110 м с препятствия, каквито са международните изисквания, уточни Живко Тодоров. Ще бъдат ремонтирани скочищата, ще бъде положена нова настилка, като преди това ще се премахне изцяло старата. Ремонтните дейности трябва да приключат до пролетта. Чрез обществена поръчка ще се търси фирма изпълнител. Готовият обект ще бъде приет и сертифициран от Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

Паралелно се рехабилитира и пистата на тренировъчните игрища. Това ще позволи не само провеждането на състезания от различен тип, но ще даде и възможност за използването на стадиона за подготовка на различни отбори или спортисти от други страни. Според кмета Живко Тодоров има всички предпоставки до 2-3 години Стара Загора да стане център за спорт и да печели от това. Трябва да натрупаме спортна история, за да привличаме състезания и спортисти от висок ранг, добави кметът и уточни, че през 2015 г. тук ще се проведе Европейско първенство по футбол за младежи.

Живко Тодоров разкри, че са осигурени 1 млн. лева за изграждане на многофункционална зала в училище Иван Вазов” Днес започва работата на проектанта по изграждането на новата постройка, която трябва да е готова напролет.

Още новини