Начало Новини Актуално Стара Загора отново е обгазена, РИОСВ мълчи, обявиха от гражданска инициатива За чист въздух в Стара

Стара Загора отново е обгазена, РИОСВ мълчи, обявиха от гражданска инициатива За чист въздух в Стара

Актуално

На 27 и 28 януари 2010 г. за пореден път старозагорци са обгазени. Този път със сероводород, който достига до 0.015 mg/m3 при праг за информиране на населението от 0.005 mg/m3. Това показва справката от интернет страницата на Община Стара Загора, алармираха от гражданска инициатива За чист въздух в Стара Загора. И този път Регионалната инспекция по околната среда и водите крие информацията – информацията не е публикувана на интернет страницата и населението не е алармирано.

Предишните два дни облаците, които виждахме над града, не са били мъгла, а сероводород. За пореден път не сме предупредени и информирани, за да предприемем нужните действия за здравето и живота си. Това напомня за времето на комунизма, когато се криеха данните за атомната авария в Чернобил. Както и за обгазяванията в Русе. За пореден път институциите не си вършат работата!, се казва в съобщение, изпратено до медиите от Гражданската инициатива.
Заражда се група от активни граждани, които искаме да дишаме чист въздух и няма да търпим. В Кампанията „За чист въздух над Стара Загора” няма да позволим на политическите партии, бизнеса и псевдограждански организации да манипулират нашата гражданска инициатива.

Приканваме всички граждани, които искат да дишат чист въздух, да заповядат на организационна среща в събота, 30 януари, от 11 часа в читалище Родина (втори етаж, вход от север) в Стара Загора. Независимо от социалното ни положение, независимо от професията ни, всички сме хора, които имат право на чист въздух!

Припомняме, че повече от седем години над 250 000 души в Област Стара Загора са подложени на регулярни обгазявания, за които никой не иска да поеме отговорността. На 23 декември и на 30 срещу 31 декември 2009 г. нивата на азотен диоксид бяха толкова високи, че трябваше да започне евакуация на населението, а вместо това спряха децата от училище.

Призоваваме гражданите от цялата страна да ни подкрепят в акция за солидарност в правото ни дишаме кислород!!!, заявиха от Гражданската инициатива.

 

Още новини