Начало Новини Актуално Стара Загора отделя 800 хил. лв. за озеленяване

Стара Загора отделя 800 хил. лв. за озеленяване

Актуално
Стара Загора паркове

За поддръжката на зелените площи и цветните градини община Стара Загора не отстъпва на нито един голям европейски град, казва инж. Галина Караджова, началник на общинския отдел Озеленяване и комунална дейност. Звеното се състои от 40 души, които се грижат за поддръжката и озеленяването на над 30 обекта и паркове на територията на общината.

Повечето от тях са в централната градска част. Поддръжката им става изцяло с общински пари, като средно на година отделът разполага с бюджет от около 800 хил. лв. Парите се използват обаче не само за зелените площи, а и за комунални дейности и заплатите на работниците, така че сумата само за озеленяване значително се свива. "Стремим се да постигнем максимална ефективност в поддръжката на парковете и цветните площи на града със средствата, с които разполагаме", казва пред вестник Пари инж. Караджова.

Към момента сумарно общината е получила най-много средства за озеленяване по проект "Красива България". С финансиране оттам са рекултивирани например символичният за Стара Загора парк "Аязмото", реализиран е и проект за Античната улица на града. Пак оттам са получени средства и за един от най-мащабните проекти за благоустрояването и озеленяването на парковите пространства на града, който е свързан с парк "Зеленият клин". Финансирането за него е било на три транша, като общата му стойност е повече от 415 хил. лв. С тези средства са изградени воден фонтан, пейки, детски кът, зелени площи и цветни петна, които днес привличат на това място хора дори от най-крайните квартали на града. През 2007 г. община Стара Загора успя да реализира и проект за 120 хил. лв. в парк "Станционна градина", който се намира в близост до гарата на областния град.

Каквото и да се създаде по една или друга програма, по-важна е поддръжката му след това, казват експертите. Навреме трябва да станат косенето на тревата, резитбата и всички останали дейности, свързани със зелените площи на града. Само през май в 30-декаровата "Станцион-на градина" работниците от звеното са косили трева 3 пъти. По два пъти са косени зелените площи в парк "5 октомври" и парка около Държавната опера и музея
Неолитни жилища. Общинското звено "Озеленяване" поддържа и огромния парк "Аязмото" с всичките му алеи, както и близо 10 дка над стадион "Берое".

"Работим с високопроизводителна техника - 2 трактора, 8 косачки, триони, телескопични ножици, пневматична метла", казва инж. Караджова. През 2008 г. общината инвестирала около 10 хил. лв. за закупуване на нови машини.

В момента Стара Загора е с изцяло обновени цветя в паркове и градини. Визията на различните цветници е дело на ландшафтния архитект на общината Бистра Ангелова и инж. Караджова. В парковете преобладават листно-декоративните растения, а в централната градска линия растат шест вида бегонии, три вида тагетис, колеос и други цветя.

Още новини