Начало Новини Актуално Стара Загора отбелязва 9 май - Деня на Европа

Стара Загора отбелязва 9 май - Деня на Европа

Актуално

Стара Загора Ден на Европа - 9 майЕвропейски информационен център - Стара Загора и Общината ще отбележат Деня на Европа - 9 май с богата програма от събития, които ще започнат от 17,00 в парк Пети октомври. Честванията ще започнат с изпълнение на Ода на радостта от градския духов оркестър. Под съпровода на един от най-популярните символи на Обединена Европа, представители на Младежки Общински Съвет - Стара Загора ще водят Парад на знамената на страните-членки на ЕС.

Мажоретният състав към Центъра за работа с деца пък ще предхожда официалното приветствие на Областния управител на Област Стара Загора Недялко Недялков.

На главната сцена пред шадравана в парк Пети октомври забавлението ще бъде осигурено с песни и танци на съставите към НЧ Родина – 1860 - Детска вокална студия Усмивки и Школа за народно пеене Жарава. Между изпълненията на съставите публиката ще бъде предизвиквана с въпроси от водещите като срещу всеки правилен отговор има предвидена награда.

Освен на главната сцена, организаторите са предвидили 6 забавни къта. Всеки от тях ще бъде удостоен с директни включвания, посветени на определена тема:

  • три къта, посветени на Европейския съюз и неговите страни-членки, представени от Младежка театрална студия Сцена 99 към НЧ Родина – 1860;
  • кът за подреждане на гигантски пъзел, изобразяващ обединена Европа, нейните общностни символи, както и тези на всяка страна членка;
  • кът за решаване на кръстословица и оригами, подготвени от НЧ Родина – 1860;
  • кът за общностно месене на хляб, организиран от Мрежа хлебни къщи и Дневен Център Св. Св. Козма и Дамян, където всеки малък и голям може да участва и омеси собствена хлебна кукла, като участва с нея в създаването на сюжет за ролята на българското гражданско общество в Европейския съюз.

Към края на програмата ще бъде разигран Театър на трохите, в който ще участват замесените и изпечени хлебни кукли от тематичния кръг.
Отбелязването на 9 май в Стара Загора ще приключи с изпълнение на детска вокална група към II ОУ П. Р. Славейков Ян Бибиян.

Наградите и печатните материали за гражданите отново са осигурени от Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора.

Същата вечер младежи от Ротаракт Стара Загора и Регионален младежки съюз Инициатива ще пуснат в 20,30 часа пред сградата на Общината фенери в небето над Стара Загора.

На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа. На 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи в периода 1948-1952 г Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като първа стъпка към европейска федерация. Така този френски политик се превръща в един от бащите на идеята за европейско обединение. Това обръщение се превръща в т.н. Декларация Шуман. През април 1951 г. по идея на Франция договорът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Още новини