Начало Новини Актуално Стара Загора отбелязва 24 май с богата програма

Стара Загора отбелязва 24 май с богата програма

Актуално

Многобройни прояви и тази година е заложила Община Стара Загора в Програмата за отбелязване на 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура. Програмата бе оповестена днес на специална пресконференция, в която участва заместник-кметът Боян Даскалов, представители на културни институти и творци. Няколко на основните акценти, сред които са важни за града ни годишнини, съобщиха от пресцентъра на общината.

На 19 април в Регионална библиотека Захарий Княжески се открива веществено-документална изложба, посветена на 125 години от рождението на Николай Лилиев. Изложбата със заглавие Пленник на Истината и Красотата представи днес на пресконференция Иван Матев – уредник в Дом Литературна Стара Загора. На 26 май в 18,00 ч. отново в РБ Захарий Княжески ще има песенен концерт по стихове на Николай Лилиев и музика на  проф. Петър Жеков, почетен гражданин на Стара Загора. 150 години обществени библиотеки в СтараЗагора - веществено –документална изложба ще бъде открита на 21 май във Фоайето  на Община Стара Загора. Изложбата е съвместно дело на двете големи градски библиотеки РБ Захарий Княжески и Библиотека Родина. В същия ден от 16,00 ч. В Драматичен театър Гео Милев ще започне Ритуал за връчване на наградите Анастасия Тошева и Стара Загора за 2010 година.

На 20 и 21 май в програмата са включени проявите за отбелязване 15 години Тракийски университет в Стара Загора. В Програмата още са включени прояви по повод 60 години от създаването на Гимназия Христо Ботев, 80 години НЧ Св. Климент Охридски, с. Могила, детски пленер, изложба от детски рисунки  от конкурса Моят празник, празничен концерт на Държавна опера - Стара Загора и Ден на отворените врати там, шествие и много прояви на самият 24 май.

Една от интересните изложби ще е на талантливия млад фотограф Рад Димитров – откриването и е на 20 май в 18,30 ч. на откритата сцена на ДТ Гео Милев. В същия ден в Художествена галерия ще се откри изложба-живопис на Албена Щениовска. На 22 май в Стара Загора ще гостува известният писател Елизабет Костова, която ще представи романа си Крадецът на лебеди. Програмата на Община Стара Загора за празника продължава до 29 май. Кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев изпрати общо 5000 картички по случай 24 май - 1700 специални за всички абитуриенти от общината, 2650 картички до учители от училища и детски градини и 650 до преподаватели от  Тракийки университет - Стара Загора. Традиционното шествие на 24 май тръгва от Община Стара Загора по централния бул. Цар Симеон Велики. Начело ще бъде представителен блок на Тракийски университет, който тази година отбелязва 15 лета от създаването си, а втори – блок на ГПЧЕ Ромен Ролан, тазгодишните носители на Общинската награда Анастасия Тошева за училище с постигнати особено високи резултати в републикански състезания, олимпиади и турнири. Само едно училище категорично и с нелицеприятен стил в писмен вид отказа участие в шествието и това е Трето основно училище Кольо Ганчев - съобщи днес на пресконференцията заместник-кметът Боян Даскалов.

Още новини