Начало Новини Актуално Стара Загора отбелязва 135-ата годишнина от Освобождението на България

Стара Загора отбелязва 135-ата годишнина от Освобождението на България

Актуално

Стара Загора 135 години Освобождение БългарияОбщина Стара Загора организира на 3 март общоградско честване на Националния празник на Република България. Навършват се 135 години от Освобождението на страната от османско робство. Тържествата ще започнат в 10,00 часа с издигане на националния флаг и слово на кмета Живко Тодоров на площада пред Общината.

В 10,30 часа венци и цветя ще бъдат положени на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора: Мавзолей– костница 19 юлий 1877, паметник на защитниците на Стара Загора, паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и паметника на загиналите във войните старозагорци.

Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора ще започне в 11,30 часа.

На площада пред Общината в 12.00 часа ще започне концерт–спектакъл на Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ - град Пловдив, а Общинският духов оркестър ще изнесе концерт от 18.00 часа.

Трийсет минути по-късно е началото на факелното шествие на ученици от старозагорските училища, което ще премине от парк Александър Стамболийски до площада пред Общината.

Празничният ден ще завърши с тържествена заря-проверка с илюминации от 19,00 часа на площада пред Общината.

Както и миналата година, общинското ръководство е осигурило за тържествата на връх Шипка 5 безплатни за гражданите автобуса, които ще тръгнат в 7,30 часа от площада пред общината, а за церемонията на Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора автобусите тръгват в 11,00 часа.

Тържественото отбелязване на Националния празник ще се състои на площада под връх Шипка в 11,30 часа.

Още новини