Начало Новини Актуално Стара Загора отбелязва 10 май - Световен ден на движението

Стара Загора отбелязва 10 май - Световен ден на движението

Актуално

Всяка година на 10 май светът отбелязва Световния ден на движението. Началото е поставено през 2002 г. по инициатива на 55-та Световна здравна асамблея, когато е приета резолюция по въпросите на храненето, физическата активност и здравето.  Страните членки на СЗО всяка година организират разнообразни инициативи, които да популяризират физическата активност сред всички групи от населението. Отбелязването на Световния ден на движението е повод да променим ежедневието си по отношение на физическото и психическото ни здраве, чрез повече движение.

Някои от ползите за здравето от физическата активност:

Ø  укрепва имунната система;

Ø  води до оптимална костна минерализация;

Ø  подобрява мускулната маса и издръжливост, което подобрява обмяната на веществата и повишава устойчивостта на организма;

Ø  подобрява функционирането на дихателната, сърдечно - съдовата и мускулно - скелетната система;

Ø  намалява индивидуалния риск от коронарно заболяване и мозъчен инсулт почти два пъти;

Ø  оказва благоприятно въздействие върху стойностите на кръвното налягане и серумния холестерол, допринася за нормализиране на нивата на глюкоза в кръвта;

Ø  подобрява калорийния баланс на организма и съдейства за намаляване на теглото, чрез увеличаване на енергийните разходи, като по този начин предотвратява затлъстяването;

Ø  повишава самочувствието, намалява стреса, подобрява настроението, повишава производителността на труда.

Доказано е, че физическата активност и здравословното хранене са най–важните фактори  за постигането на пълноценен начин на живот.

В периода 03 – 22 май 2023 г. Регионална здравна инспекция – Стара Загора провежда редица интервенционни дейности, посветени на Световния ден на движението:

На 21.04.2023 г. в ОУ „Мати Болгария“ гр. Казанлък  се проведе спортен празник с ученици от VI класове;

На 03.05.23 г. в ДГ№ 35 „Свобода“ гр. Стара Загора се проведе спортен празник с всички групи;

Регионална здравна инспекция – Стара Загора в партньорство с Международен младежки център организират мащабна кампания на 10 май от 16. 30 часа в парк Артилерийски, на 11 май – филмова вечер в Международен младежки център от 19 до 20. 30 часа, на 12 май – куиз по фактори на риска за здравето отново в  Международен младежки център от 19 до часа.

Началото на 10 май ще бъде поставено с акция по почистване на парка от фасове за да се създадат подходящи условия за следващите инициативи, насочени към физическата активност и спорта. Предвиждат се състезания и демонстрации на открито.

 

Още новини