Начало Новини Актуално Стара Загора отбеляза тържествено 135 години от Съединението

Стара Загора отбеляза тържествено 135 години от Съединението

Актуално

135 години от Съединението на Княжество България с Източна РумелияДнес се навършват 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тази година, поради въведените противоепидемични мерки, в Община Стара Загора нямаше организиран общоградски ритуал, но в знак на почит към безсмъртните наши деди, съединили България бяха поднесени венци и цветя пред паметника Защитниците на Стара Загора в парк Пети октомври

Актът на Съединението показва, че България и българите са най-силни тогава, когато са обединени. Много малко са датите, които показват как българите заедно и без да се делят, са постигали победите си., каза зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Тя припомни, че след Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия до 1885 година, когато българите ясно заявяват, че искат да бъдат обединени. И тогава- преди 135 години, дори Великите сили се съгласяват с желанието за постигане на национално единство.


Пред паметта на безсмъртните наши деди, под звуците на националния химн, изпълняван от военния духов оркестър, се поклониха още зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, зам.- областният управител Петя Чакърова, общински съветници, народни представители и граждани.

Честването продължи с концерт на Общинския фолклорен ансамбъл Загоре на площада пред Общината.

Още новини