Начало Новини Актуално Стара Загора отбеляза тържествено 114 години от обявяването на Независимостта на България

Стара Загора отбеляза тържествено 114 години от обявяването на Независимостта на България

Актуално

С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада, в парк Александър Стамболийски, бе отдадена почит пред всички, допринесли за обявяването на България за независима държава през 1908 година. С венци и цветя пред Паметник на загиналите във войните старозагорци бе отбелязано делото, довело държавата до равнопоставеност и подем.

Преди 114 години на този ден, българският народ прави поредната важна крачка към заявяването на своя суверенитет. Обявява своята независимост по категоричен начин. Историците казват, че този момент е бляскав за българската дипломация. България е била и е велика държава. Само след няколко седмици, част от кандидатите за народни представители, които са днес сред нас, ще бъдат в управлението на нашата държава. Знайте, че независимостта не е само спомен, не е само исторически факт, който ни събира пред паметниците. Тя е отговорност. Тя бива ценна, когато се чува гласът на народа. Завършвам с думите, които цар Фердинанд произнася на 22 септември 1908 година в църквата Св. Четиридесет мъченици - Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! Честит празник!, каза в словото си ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

В отбелязването на паметната дата се включиха още общински съветници, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, десетки представители на местната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни граждани. Водещ на събитието бе директорът на Драматичен театър Гео Милев Светла Тодорова.

Празничната програма продължи с празничен концерт на формации при НЧ Климент Охридски -1860 в парк Александър Стамболийски и с пъстър фолклорен поздрав от НЧ Настроение - 2017 на площада пред Общинска администрация.

Храмов празник отбелязва старозагорското курортно селище Старозагорски бани.

 

Още новини