Начало Новини Актуално Стара Загора очаква 3,5 млн. лв. от приватизация на общински имоти

Стара Загора очаква 3,5 млн. лв. от приватизация на общински имоти

Актуално

Амбициозен план за попълването на общинската хазна с 3,5 млн. лева си поставя за 2010 г. Общинската агенция за приватизация в Стара Загора. На 25 февруари сесията на Общинския съвет ще разгледа списък от 49 обекта, за които агенцията предлага да бъдат обявени тръжни процедури.

Приходите от приватизацията на общински обекти е сигурният начин за ФИНАНСИРАНЕ НА ТЕКУЩИТЕ РЕМОНТИ ПО УЧИЛИЩНИ И ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ, УЛИЦИ И ПЪТИЩА, казва изп. директор на агенцията Златко Танев. В условията на свит общински бюджет заради финансовата криза за тези дейности не може да се разчита само на субсидии от държавата. Това е едната причина да търсим продажби. Другата е свързана с факта, че много от тези обекти реално тежат на общината и НЕ НОСЯТ ПОЛЗИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ, допълва Танев.
На първо място в списъка за приватизация е бившата парова централа в кв. Железник с площ от 5.6 дка. Сградата е трябвало да обслужва неосъществения проект за топлофициране на квартала още при построяването му, но вече десетки години стои като ПАМЕТНИК НА ЕДНА ТЕХНОЛОГИЧНО ОСТАРЯЛА ИДЕЯ. Имотът е предлаган за приватизация 4 пъти с начална цена 400 евро на кв. м по експертна оценка от 2008 година. Четирите обявени търга за продажба не се състояха, поради липса на явили се купувачи.

Сега е направена актуална оценка от експертни оценители, приета от Надзорния съвет на Агенцията на обща стойност 2 230 000 лева (без ДДС) за начална тръжна цена или 200 евро на кв.м. Тази цена ще предложим на вниманието на общинските съветници, каза за НБП Златко Танев. За всички е ясно, че оценката отпреди 2 години НЕ ОТРАЗЯВА ВЯРНО ПАЗАРНАТА СИТУАЦИЯ В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА, а от друга страна би било добре грозната и компрометирана сграда на бившата пароцентрала да отстъпи място за нова инвестиция и ново строителство, което ще отвори и нови работни места, смята Златко Танев. Бившата парова централа се намира точно край отбивката на пътя за Старозагорските минерални бани. Мястото би било подходящо за построяването на търговски комплекс или жилищни сгради.
Други интересни обекти от програмата на Общинската агенция за приватизация са теренът на ул. Христина Морфова 1, ПЪРВИ ЧАСТЕН СКЛАД С ПЛОЩ 2.6 ДКА и намиращата се непосредствено до него сграда на бившия Психодиспансер. Предложената начална тръжна цена на терена на ул. Христина Морфова 1 е 580 хил.лв. (без ДДС), за бившия Психодиспансер на същия адрес вероятно цената ще бъде по-висока, поради намиращите се на негова територия няколко сгради, смята Златко Танев. Реализацията само на тези три обекта би изпълнила ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ПЛАНА ЗА 3.5 МИЛИОНА ЛЕВА ПРИХОДИ.

Интересен за инвеститорите ще бъде и обектът Производствена площадка на Мересев ЕООД в местността Беш Бунар, намиращ се срещу р-т Лешника, както и обектът Разширение на производствена сграда на Мересев ЕООД на ул. Димчо Стаев 28.
Общо 18 са обектите, предложени за приватизация, в границите на Стара Загора. Извън споменатите дотук, останалите обекти представляват по-малки или по-големи помещения, разположени в жилищни или ведомствени сгради.
Акцент в плана на Общинската агенция за приватизация тази година са РАЗЛИЧНИ ОБЕКТИ ПО СЕЛАТА - общо 31 на брой. За съжаление, много от тях са полуразрушени или са трудни за стопанисване. Но независимо от това, за някои от тях, като бившата детска градина в с. Кирилово, старото училище в с. Ловец, бившия обор в с. Дълбоки, бившия социален патронаж в с. Казанка и бившата болница в с. Хан Аспарухово, успяхме да намерим купувачи и стопани. ПРИХОДИТЕ ОТ ТЯХ ВЪЗЛИЗАТ НА НАД 160 000 ЛВ.

Подробна информация за всички текущи и предстоящи предложения за търгове може да се получат както от страниците на вестник Национална бизнес поща и на интернет адрес http://oap.starazagora.net.

Още новини