Начало Новини Актуално Стара Загора очаква 2 500 изпълнители на Орфеево изворче 2013

Стара Загора очаква 2 500 изпълнители на Орфеево изворче 2013

Актуално

2 500 изпълнители Орфеево изворчеТрадиционният приз на кмета на община Стара Загора ще бъде връчен на победителя в XIII-ото издание на Националния фолклорен детски конкурс Орфеево изворче, който ще се проведе от 22 до 24 март 2013 г. Стара Загора. Очакват се около 2500 участници от всички етнографски области на България.

Форумът предоставя възможност за изява на талантливи деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, и съдейства за запазване и обогатяване на българската национална култура. Участниците в конкурса се състезават в шест възрастови групи, в две категории - професионална и любителска.

Откриването ще се състои на 22 март от 9,30 часа на сцената на НЧ Св. Кл. Охридски. На 22 и 23 март конкурсът ще се проведе и в залите на Общински детски център, Дом на културата и Държавна опера – Стара Загора. Председател на журито на конкурса е проф. д-р Пламен Арабов.

Най-добрите изпълнители ще бъдат отличени с много престижни награди по време на официална церемония, която ще се състои на 24 март, от 10,00 часа., в Драматичен театър Гео Милев. От 11,00 часа там е гала -концертът на наградените участници.

Конкурсът е организиран от Национален музикално-фолклорен съюз Орфеево изворче, със съдействието на Община Стара Загора, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Тракийско дружество Одринска епопея и Държавна Опера - Стара Загора.

Инер Уил клуб Стара Загора учредява ежегодна награда за участие на най-добрия детски фолклорен състав в конкурса Орфеево изворче. Средствата ще се използват за участието на отличения състав в Международния фолклорен фестивал Мостове на Балканите в град Приеполе, Сърбия.

Още новини