Начало Новини Актуално Стара Загора може да бъде водещ район за развитието на културен туризъм

Стара Загора може да бъде водещ район за развитието на културен туризъм

Актуално

По предложение на общинския съветник и председател на УС на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов на заседание на 29 октомври старозагорските общински съветници приеха декларация до премиера Бойко Борисов, в която категорично настояваха за преразглеждане на Стратегическия план за развитие на културния туризъм в България.

С него Стара Загора беше напъхана със Сливен в локус 5. Каменно сърце, който представлява туристическа дестинацня основно за български туристи?! Над осемхилядолетният град с уникалните Неолитни жилища (първите къщи на Европа), с най-ранните и най-големите европейски медни рудници в м. Мечи кладенец... беше представен в стратегическия списък с 400 обекта само с останки от Аугуста Траяна?!
На 25 ноември д-р Тодор Чобанов, зам.-министьр на културата, посети Стара Загора. Той се срещна с журналисти и представители на културните институции в областта. В срещите взеха участие областният управител Йордан Николов, кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, народният представител Емил Караниколов, зам.-областният управител Галина Стоянова, кметът на община Казанлък Стефан Дамянов, пише вестник Национална бизнес поща.

В Стара Загора зам.-министър Тодор Чобанов говори за подписания договор между Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие за консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаването на Музей на религиите. ПРОЕКТЪТ Е НА СТОЙНОСТ 2 360 000 ЛЕВА и е по Оперативна програма Регионално развитие, мярка 3.1 Развитие на туристическите атракции. Срокът за изпълнението му е две години. Това ще бъде първият в страната Музей на религиите. Предвижда се в основната зала да бъдат провеждани различни културни дейности и обществени форуми. МУЗЕЯТ НА РЕЛИГИИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЪРКА КАТО МЯСТО ЗА РЕЛИГИОЗНИ ДЕЙНОСТИ - каза д-р Чобанов. Той подчерта още, че проектът се реализира с цел развитието на културния туризъм в региона. Дошъл е моментът - каза той - Стара Загора да блесне и, както се казва, да стане част от този процес, а защо не и лидер в развитието на културния туризъм.
Зам.-министър Чобанов призна, че Стратегическият план за развитие на културния туризъм е длъжник на Стара Загора. Той ПОДЧЕРТА, ЧЕ НЯМА ПРЕЧКА СТАРА ЗАГОРА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ НЯКОЛКО ЛОКУСА.

Областният управител Йордан Николов говори за проведената промоция на туристическия потенциал на Старозагорски регион пред Кристин Фурние, изпълнителен директор на Световната асоциация на туристическите агенции -WATA. Г-жа Фурние е отправила покана по време на 60-годишнината на асоциацията, която ще бъде отбелязана в Барселона, да бъде представен туристическият потенциал на област Стара Загора. Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, домакини на Кристин Фурние, сподели, че на 4 ДЕКЕМВРИ Т.Г. В БАРСЕЛОНА ЩЕ ПОКАЖАТ РЕГИОНА НА 60-ТАТА ГЕНЕРАЛНА АСАМБЛЕЯ НА WATA по една друга формула - не само тракийски царе, а по-скоро едно пътуване във времето. Ние ще предоставим на участниците в този форум туристически продукт със 7-дневен престой в Стара Загора, който ще струва 800 евро. 800 ЕВРО ЗА 8000 ГОДИНИ!

Проф. Светлин Танчев благодари на заместник-министъра, че е откликнал на реакциите на старозагорската общественост и сподели желанието си градът да се утвърждава все повече като културно-исторически център.
Д-р Чобанов увери, че има съгласието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма още на първото заседание на междуведомствения съвет, което ще се проведе през декември, да бъдат направени промени в Стратегическия план. Ще бъде обсъдена възможността за ПРОМЯНА В ПОЛОЖЕНИЕТО НА СТАРА ЗАГОРА НА КАРТАТА НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ. На този съвет ще се обсъжда и увеличаването на локуса Долината на тракийските царе с включването на Стара Загора и Нова Загора. Стара Загора ще бъде един от значимите центрове с акцент на тракийското наследство, но това не означава, че ще се игнорира останалият вид наследство. Д-Р ЧОБАНОВ ПОДЧЕРТА, ЧЕ ПРАИСТОРИЯТА СЪЩО ЩЕ ПОЛУЧИ ПРИЗНАНИЕ. Той спомена възможността Карановската могила да влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и прие, че Неолитните жилища в Стара Загора също имат шанс за това. А обектът Казанлъшка гробница може да се превърне в групов паметник на ЮНЕСКО с включването на останалите тракийски гробници в региона...
Пресаташето на Община Стара Загора Уля на Кьосева попита зам.-министъра как се брои историята на един град, т.е. на колко години е, и това дали е работеща стратегия? Д-р Чобанов отговори: Колко е стар един град, това е много сложен въпрос. Стар е, колкото е старо обитаването на нашите земи... В сърцето на старозагорци е решението колко е стар техният град.

 

Още новини