Начало Новини Актуално Стара Загора, Казънлък, Гълъбово, Раднево, Мъглиж, Павел баня и Братя Даскалови избраха кметове на първи тур

Стара Загора, Казънлък, Гълъбово, Раднево, Мъглиж, Павел баня и Братя Даскалови избраха кметове на първи тур

Актуално

избориДосегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров, издигнат от ГЕРБ, печели убедително трети мандат за управление на общината след проведените местни избори. Тодоров получава 69% от гласовете. Опонентът му Иван Върляков (БСП за България) е с 15%, показват междинни резултати от преброяването.

Данните* са след официалното преброяване на гласовете от 54% от секционните протоколи и са обявени от Централната избирателна комисия в 7:00 часа в деня след изборите.

Изборната победа на Живко Тодоров е изключително категорична и изпъква на фона на резултатите в другите големи градове на България и сред общините от областта.

 • В Казанлък Галина Стоянова (ГЕРБ) печели изборите също на първи тур и получава пореден кметски мандат с 55% от гласовете (междинни резултати при обработени 72% от протоколите). Кандидатът на БСП Стоян Петров получава 29%.
 • В Раднево кандидатът на ГЕРБ Теньо Тенев печели на първи тур изборите с 62%.
 • В Мъглиж досегашният кмет Господин Господинов (ГЕРБ) получава нов мандат с 59% от гласовете.
 • В Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) получава 66% (междинни резултати при обработени 74% от протоколите). Кандидатът на БСП Николай Тишев остава с 10%.
 • Във Варна се очаква победа на първи тур на Иван Портних (ГЕРБ), при обработени 37% от секционните протоколи той има резултат, който е под 51% и по-пълна извадка ще покаже дали той ще бъде победител без балотаж.
 • В Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров отива на балотаж, след като получи 35% от гласовете, а негов опонент вероятно ще бъде Славчо Атанасов (местна коалиция НФСБ - ВМРО-БНД), получил 16% при вота (междинни резултати при обработени 44% от протоколите).
 • В София досегашният кмет на ГЕРБ Йорданка Фандъкова получава 36% и отива на балотаж с издигнатата като независим кандидат Май Манолова, която остана втора с 27% (междинни резултати при обработени 21% от протоколите).

 • В област Стара Загора балотажи ще се проведат в:
 • Чирпан - между кандидатът подкрепен от ГЕРБ и широка коалиция Йвайло Крачолов и кандидата на ДПС или БСП. Орхан Асанов (Движение за права и свободи) и Гено Генов (БСП) имат много близък резултат от около 18% (междинни резултати при обработени 82% от протоколите) и кой отива на втори тур ще стане ясно след окончателното преброяване на гласовете.
 • Опан
 • Николаево
 • Гурково

 • Павел баня ще има нов кмет и тава Иса Бесоолу, издигнат от ДПС.
 • На първи тур са избрани кметовете на общините Гълъбово (Николай Тонев, 71%); Братя Даскалови (Иван Танев, 69%); 
ГЕРБ ще има и най-много места в Общинския съвет на Стара Загора. БСП остава втора политическа сила в местния парламент, а на трето място по численост ще бъде групата от съветници на местната коалиция Земеделски Народен съюз. Данните от преброените гласове, обявени към 5:00 часа, не показват какъв ще бъде броят на съветниците. Колко политически партии ще имат представители в Общинския съвет на Стара Загора зависи от числото на общинската избирателна квота.

Общинската избирателна квота* на изборите през 2015 г. за Община Стара Загора е 1209 гласа. На предходните местни избори тя беше 1261 гласа. Квотата определя колко гласа средно са нужни, за да има определена политическа сила един представител в общинския съвет.

 * Данните в информацията са от официални междинни резултати. Окончателните резултати ще бъдат публикувани на сайта на ЦИК след приключване на обработката на изборните книжа. 

Още новини