Начало Новини Актуално Стара Загора изпрати шимпанзето си със сълзи

Стара Загора изпрати шимпанзето си със сълзи

Актуално

Шимпанзето Били вече го няма в Старозагорския зоопарк. Отведоха го зад граница на 20 септември т.г. След като същия ден вестник Старозагорски новини информира, че уелската организация Wales Ape & Monkey Sanctuary e вече на път, за да отведе шимпанзето, десетки старозагорци се стекоха да се сбогуват с него, въпреки делничния ден.

По лицата на посетителите си личеше тъгата от раздялата с любимеца в Зоологическа градина под Аязмото.
Близо три години природозащитници настоявали да го отведат оттук, изтъквайки като причина условията у нас, които не отговаряли на европейските изисквания за отглеждане на диви животни. Според тях любимецът на поколения деца трябва да бъде отглеждан на десетократно по-голяма площ и в компанията на поне 3-4 себеподобни. Отделно от МОСВ са направили няколко предписания, от 2008 г. насам, които не били изпълнени.
Така се стигна до следобеда на 20 септември, когато екипът на уелската организация пристигна под Аязмото. Щом специализираната им кола се озова пред клетката на Били, директорът на Старозагорския зоопарк д-р Радослав Михайлов и хора от екипа му положиха доста усилия да упоят шимпанзето. Извеждането му от клетката продължи близо два часа. Може би заради струпването на толкова много хора, интелигентното животно сякаш усети предстоящата голяма промяна в живота си и яростно се съпротивляваше на опитите да бъде упоено, мятайки се по ъглите на клетката.

Били ловко издърпа от ръцете на д-р Михайлов първата спринцовка с упойката и след обстоятелствено разглеждане я... счупи. След това шимпанзето успя да изтръгне от тялото си следващите три спринцовки, а докато обикаляше нервно из клетката, се покриваше с одеялото си, опитвайки се всячески да избегне иглите. Все пак с помощта на директора и на служителите в Зоопарка, които го успокояваха непрекъснато с мили думи, Били най-накрая беше упоен. И на носилка отнесен в оборудвания бус, с който ще бъде транспортиран до Центъра за примати и маймуни в Уелс. Возилото е снабдено с клетка, състояща се от две части и тоалетна, която ще бъде периодично почиствана по време на пътуването. Чрез монтирана в клетката камера животното ще бъде наблюдавано непрекъснато...
Екипът на Зоопарка се раздели със своя любимец плачейки. Трогателен беше и фактът, че дори под упойка Били стискаше своето одеяло, което взе като подарък със себе си...
"Тъжно е, но така иска голямото европейско семейство. Старозагорската общественост трябваше да се сети да направи нещо за условията навреме!", сподели д-р Радослав Михайлов веднага след раздялата.
"След два дни Били вече ще живее в компанията на други две мъжки шимпанзета. Предстои му около 6-месечна социализация, в тяхната компания, а после ще го включим към семейството на всички шимпанзета. При нас те са общо девет...", информираха ни от уелската природозащитна организация.
Обществеността със сигурност щеше да запази Били за Стара Загора, ако беше предварително информирана, а не постфактум. И каква туристическа дестинация искаме да ставаме, след като ни взеха най-голямата атракция?

Още новини