Начало Новини Актуално Стара Загора изпълнява мащабен проект за безопасност на транспорта

Стара Загора изпълнява мащабен проект за безопасност на транспорта

Актуално
транспорт Стара Загора

До края на август британската консултантска компания УИГ Интернешъньл ООД трябва да представи два варианта на идеен проект за оптимизиране на градския транспорт в Стара Загора. Осъществяването му ще бъде финансирано с 15 млн. евро по европейска програма, осъществявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в 6 големи града на страната.

Целта на проекта е в Стара Загора да се осъществи идеята за интегриран градски транспорт, който да оптимизира по най-добрия начин различните видове транспортни средства, ползвани за обществен превоз - таксита, автобуси, тролейбуси, микробуси и други. Консултантите трябва да предложат и НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТРАНСПОРТНИТЕ ЛИНИИ. Като община сме дали своите виждания за това какво искаме да се направи с тези пари, като част от проекта, каза пред вестник Национална бизнес поща зам.- кметът на Стара Загора Белчо Белчев. На първо място трябва да се удължи мрежата на тролеите, за да стигне тя до Тракийския университет и до кв. Зора. От общината ще настояват с част от парите да се закупят повече нови тролейбуси, за да се повиши относителният дял на екологичния транспорт в града. Нужно е да се изградят обезопасени спирки, които ДА БЪДАТ ОБОРУДВАНИ С ЕЛЕКТРОННА GPS-СИСТЕМА, показваща на чакащите след колко време ще дойде техният рейс, както и електронна система за купуване на билети.

С пари от проекта дупки няма да се запушват, нито ще се преасфалтират улици. Това са проблеми, които се решават с пари от местния бюджет, посочва Белчо Белчев.
С пари от бюджета трябва да се въведе приетата от Общинския съвет на Стара Загора нова транспортна схема. За да се случи това обаче са нужни 600 000 лева, а ЗА ТАЗИ ГОДИНА СЪВЕТНИЦИТЕ СА ГЛАСУВАЛИ ЕДВА 200 000 лева. Затова половинчатото изпълнение на промените сега създава някои затруднения. Най-неотложните проблеми ще се решат с въпросните 200 000 лева, до края на юни, смята Белчо Белчев. На първо място ще се изградят джобове на конфликтните за автобусите места по протежение на отворената вече за движение ул. Ген. Гурко, както и по ул. Ген. Столетов. УЛИЦИТЕ ЦАР КАЛОЯН И СВ. КНЯЗ БОРИС ЩЕ СТАНАТ ЕДНОПОСОЧНИ, защото паркираните по протежението им автомобили сега затрудняват двупосочното движение. Там ще е нужна нова вертикална и хоризонтална маркировка. Еднопосочна ще стане и ул. Кольо Ганчев в късата отсечка от Ген. Гурко до Цар Симеон Велики. Там булевардът ще бъде отворен за движение надясно покрай СОУ Васил Левски. В пространството ПОКРАЙ ПАРК Ал. СТАМБОЛИЙСКИ ЩЕ СЕ ОБОСОБЯТ 46 НОВИ ПАРКОМЕСТА. Ъгълът пред входа на училището ще се контролира от малък светофар. Тротоарът край училището ще бъде обезопасен с решетки. Таксиметровата пиаца по бул. Св. патриарх Евтимий срещу Търговската гимназия също трябва да бъде преместена, посочва Белчев. Сега клиентите на такситата са принудени да прескачат огражденията, с което нарушават правилата за безопасност.

Измихме улиците и вече тръгна обновяването на хоризонталната маркировка, ЗАПОЧВАЙКИ ОТ ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ КРАЙ УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. Започна и запълването на дупките. Ще се поднови и маркировката на входа на бул. Св. патриарх Евтимий, която беше нарушена при полагането на канализацията за кв. Кольо Ганчев, заяви г-н Белчев.

СТАРА ЗАГОРА СЕ ПРОСЛАВИ КАТО ГРАДА С НАЙ-МНОГО ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАИ по основните си улични артерии. Отношението на гражданите към над десетките изкуствени неравности е двуяко. От една страна бабуните създават дискомфорт за шофьорите и забавят автомобилния трафик, но от друга, откакто са положени, по конфликтната ул. Ген. Столетов няма нито едно блъснато дете или възрастен човек.
Заради предстоящите избори в Общината обмислят цялостна ревизия на входните и Изходните табели на селата. Много от тях липсват, защото са счупени или откраднати. Поръчани са нови, които ще бъдат монтирани до месец.

Още новини