Начало Новини От Палатата Стара Загора избра Царица Августиада 2023

Стара Загора избра Царица Августиада 2023

От Палатата

19-годишната Дебора Стоянова бе избрана за "Царица на Августиада" на тазгодишното издание на Фестивала на виното и културното наследство в Стара Загора. Тя е студентка е по "Медицина" в Тракийски университет.

Завършила е ППГМ "Гео Милев" в града на липите. Занимава се активно със спорт. Тренирала е художествена гимнастика. От дете обича да чете книги. Интересува се от мода, а семейството й отглежда лозя и всяка година младото момиче участва в гроздобера.

Първа подгласничка на Дебора Стоянова в конкурса стана Александра Милева, а втора - Мартина Георгиева. Дебора бе избрана и за Царица на публиката.

Визитката Ви е повече от интересна…защо избрахте „Медицината“ за професия?

Избрах да се занимавам с медицина, защото обичам да помагам на хората. Това е най-хуманната професия, без която не можем. Още в 8-ми клас знаех, че искам да уча медицина. 

Обичате и държите на спорта. 12 години в „Импала“ е дълъг период. Какво от художествената гимнастика Ви помага и днес?

Художествената гимнастика заема голяма част от моя живот и ме е научила на много. Научила ме е на борбеност и упоритост - как да не се предавам пред трудностите и да не се отказвам, докато не постигна желаното. Научила ме е на дисциплина, постоянство и увереност.

Има ли общо между гимнастиката, медицината и лозята (разбрахме, че обичате да се включвате и в гроздобера и грижите по семейните лозя)?

За мен общото между гимнастиката, медицината и лозята е обичта. Между гимнастиката и медицината по-скоро обединяващото е дисциплината, отговорността. Лозята ги свързвам със семейството и със семейните традиции, на които съм възпитана от малка. Обичам да помагам на семейството ми, да бъда отговорна, да бъда съпричастна и това ми доставя удоволствие. Вярвам, че в бъдеще като завърша медицина ще помагам на хората. Затова за мен определено обичта е водещият фактор между трите. Когато вършим всичко с много обич и желание, всичко може да бъде постигнато.

Как решихте да участвате в конкурса „Царица на Августиада“?

Решението за участието в конкурса беше спонтанно и в последния момент.

Кой е най-вълнуващият момент от конкурса, който ще помните дълго време?

Любимият ми момент от конкурса, който никога няма да забравя е, когато чух, че аз съм избрана за ,,Царица Августиада”.

Короната е изключително красива, а какво следва, след като я спечелихте?

Дебора участва в награждаването на най-добрите вина на тазгодишното издание на "Августиада". Eто кои са отличените: Със Златна Августиада 2023 - вино Коломбар 2022, винарска изба "Ноя";  Със Сребърна Августиада 2023 - вино Кайлъшки мискет 2022, винарска изба "Горун"; С Бронзова Августиада - вино Каберне Совиньон, Мерло и Сира 2021, на винарска изба „Биолан-Петър Петров".

Като посланик на Фестивала ще участвам в различни благотворителни изяви, ще представям града на различни национални и международни форуми и ще бъда посланик на България по света.

Стара Загора за Вас е: мястото, в което живеете и учите сега; където ще се реализирате след години или град на липите, поетите и културното наследство?

Стара Загора за мен е съвкупност от всичките тези три неща!

С Дебора Стоянова разговаря Светла Тенева, stz24.com

Още новини