Начало Новини Актуално Стара Загора иска домакинството на държавни агенции

Стара Загора иска домакинството на държавни агенции

Актуално

Стара Загора бизнес

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще внесе официално предложение в Министерския съвет в Стара Загора да бъдат преместени няколко важни държавни ведомства, съгласно програмата за децентрализация на правителството. След като туризмът отиде в Пловдив, а Стара Загора се оказа пред алтернативата да остане само център за селекция на говедата, и старозагорци се активизираха.

Предложението ще бъде внесено в дните след празниците около 24 май, информира вестник Национална бизнес поща.

На първо място Стара Загора ще поиска тук да се премести ръководството на Българския енергиен холдинг. Става дума за около 30 души служители. На БЕХ ще предложим сградата на бившето Бюро по труда. Тя е в центъра на града, разполага с 15 помещения и може да се преустрои и модернизира с минимални средства, смята Живко Тодоров. Градът ще поиска още тук да се премести Енергийният системен оператор, а заради Тракийския университет в Стара Загора да се установят Селскостопанската академия, Националната служба по зърното и Агенцията за селекция и репродукция в животновъдството.

Селскостопанската академия може да бъде пребазирана спокойно в Стара Загора, защото Тракийският университет има подходящата база и подготвя специалисти по всички направления, по които работи тя, подчерта ректорът проф. Иван Станков. Според него, всички тези служби може да бъдат настанени в двата недовършени корпуса на университета. За дострояването им са нужни около 2 млн. лв. Аргументите ни са много силни, защото, освен че подготвяме кадри, ние сме консултанти и по всички тези направления, посочи проф. Станков. Аргумент за преместването на изброените институции в Стара Загора е и дейността на Земеделския институт, Института по памука и Института по твърдата пшеница в Чирпан, както и Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Проф. Станков подкрепи и преместването на БЕХ и целия енергиен сектор в Стара Загора, тъй като техническият факултет на университета в Ямбол обучава студенти по специалността Енергетика.

Предложението кои точно ведомства да бъдат поискани за Стара Загора беше оформено след среща между ръководството на града с представители на Клуб на работодателя, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Тракийски университет и синдикалните организации на КНСБ и КТ Подкрепа на 23 май. Мнението на гражданските и работодателски организации е взето след принципен разговор между Живко Тодоров и финансовия министър Симеон Дянков.

Още новини