Начало Новини Актуално Стара Загора инвестира 300 000 лв. в подмяна на светофарните уредби

Стара Загора инвестира 300 000 лв. в подмяна на светофарните уредби

Актуално

Въпреки икономическата криза, сме отделили достатъчно средства за нова маркировка, за поставяне на знаци, както и за някои по-големи мащабни проекти, съобщи за зам.-кметът на община Стара Загора Белчо БЕЛЧЕВ. В момента 8 светофарни уредби в града се подменят с нови диодни системи и с нови контролери.

Това се налага, според изискванията на ЕС до март 2010 г. старите крушки да излязат от употреба. 300 хил. лева ще струва обновяването на тези 8 светофарни уредби, уточни Белчо Белчев. ПОДМЕНЕНО Е ЗНАКОВОТО СТОПАНСТВО И МАРКИРОВКАТА НА ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ.
Направена е нова маркировка и в някои села от общината, сред които Борилово, Остра могила, Казанка. Община Стара Загора участва и в европейската програма Джаспърс към МРРБ на стойност 160 млн. евро, в която са включени още 5 български града (Пловдив, Бургас, Русе, Варна и Плевен). Програмата е за цялостна организация на движението и градския транспорт, което включва нови линии, контактна мрежа, видеонаблюдение, нови спирки, паркоместа...

На 2 декември в министерството ще състои среща с представители на градовете. Там ще ни обяснят какви са процедурите и изискванията. Ще бъдат избрани чужди фирми, които ще обследват конкретната ситуация във всеки град, пише вестник Национална бизнес поща. Финансирането по програмата е до 85% от стойността на проекта, останалите 15% ще бъдат осигурени от общината.
ПРЕДПОЛАГАМЕ, ЧЕ НИЕ ЩЕ ПОЛУЧИМ 20-25 МЛН. ЕВРО казва зам.-кметьт. Той допълни още, че Стара Загора ще акцентира на проблемите с паркирането и трафика, с идеята да бъде продължена контактната мрежа до Студентски град и до кв. Зора, както и с възможността да се купят поне 20 нови тролея.
Разбира се, ние не разчитаме само на тази програма. След спечелен конкурс сме поставили задача на инж. Буланов, който ще направи частично проектиране на организацията на движението в един голям периметър от града. До февруари инж. Буланов, ще представи план и от април догодина предвиждаме да започнем частично да работим по него, допълва Белчо Белчев.
Той уточни също, че ОТ ОБЩИНАТА СЕ НАБЛЯГА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА, където маркировката непрекъснато се подменя. Сега преместваме една спирка до ресторант Хинапа. Изготвен е проект за кръговото движение до стадиона, ще има промени там. Дали сме предложение до болницата (до пътя към Лозенец), да се постави светофарна уредба. Ще изготвим и реализираме проект за светофарна уредба в кв. Зора до Метро. Има и други неща, които сме планирали, допълва Белчо Белчев.
Той уточни също, че старите светофари, които се подменят в момента, ще бъдат предоставени на училищата в града за техните часове по безопасност на движението.

Що се отнася до писмото от Регионалната организация на Националния авто-инструкторски съюз, вярно е, че ТЕ ДОЙДОХА СЪС 180-190 ПРЕДЛОЖЕНИЯ. Като председател на Общинската комисия по безопасност на движението, в която членуват специалисти, съм размножил техните идеи и съм ги предоставил на всеки от комисията. Всеки втори вторник на месеца се събираме и разглеждаме жалби от гражданите. Смятам, че МЕЖДУ НАС И ИНСТРУКТОРИТЕ НЯМА КОНФЛИКТ.
Лично на мен обаче не ми допада това, че те дават оценки и обвиняват единствено общинската администрация. Ние изпълняваме контролни функции. Плащаме на фирми, които проектират, на фирми, които реализират тези проекти. Наемаме тези фирми чрез конкурс и нека забележките им са към тях. Аз досега не съм си позволявал да давам квалификации за работата на автоинструкторите. Като зам.-кмет в този ресор, мога да поискам отчет колко автопроизшествия има от млади шофьори... Но няма да си го позволя, защото мисля, че това не е етично.

Още новини