Начало Новини Актуално Стара Загора и Нова Загора са в центъра на ядрото на първата европейска цивилизация

Стара Загора и Нова Загора са в центъра на ядрото на първата европейска цивилизация

Актуално

Регионалният исторически музей в Стара Загора стана домакин на регионална традиционна среща, която се проведе на 12 февруари за 29-и път. На нея бяха представени 34 доклада на археолози, които са копали през археологическия сезон на 2009 г. в Югоизточна България. Участваха и специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН, извършили проучвания на същата територия миналата година.

Проявата се проведе В НАВЕЧЕРИЕТО НА 14 ФЕВРУАРИ - ДЕНЯ НА АРХЕОЛОГА, под патронажа на кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, който откри регионалната среща в сградата на музея. В откриването взе участие и Тенчо Руканов, председател на Общинския съвет.
Тази година сме домакини на срещата не само заради прекрасната база на новия Регионален исторически музей. А и защото Стара Загора има какво да покаже и с какво да се похвали през изминалата 2009 г. като археологически находки. Миналата година бе щедра към археолозите ни и резултатите са впечатляващи. НА 16 ФЕВРУАРИ В СТОЛИЦАТА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА С НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ НАХОДКИ ОТ 2009 Г. и там ще присъстват някои от уникалните находки от Археологическия резерват Августа Траяна - Верея - Стара Загора - каза при откриването на срещата проф. Светлин Танчев.
Проф. Васил Николов от Археологическия институт с музей при БАН, председател на първото заседание на срещата, в своето поздравление към домакините и участниците каза: Всички знаем, че центърът на първата европейска цивилизация в днешна Тракия, в днешните български земи, обхваща и Северна Гърция, и Централните Балкани, и част от Румъния, но винаги съм казвал, че Стара и Нова Загора, двата града са в центъра на ядрото на първата европейска цивилизация от края на VII - VI - V хиля-долетие пр. Хр. Така че вниманието, което ръководителите на Стара Загора отделят на музея е впечатляващо и бива адмирирано...
Известно е, че освен античните находки,които са много интересни, много важни и популярни по света, ПРАИСТОРИЯТА НА РАЙОНА И ФОНДОВЕТЕ НА МУЗЕЯ В ТАЗИ ОБЛАСТ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧИМИ. И няма големи сборници    или някакви обобщения, в които да не фигурират находки, които се съхраняват във фондовете на Старозагорския музей, пише вестник Национална бизнес поща.
Като казвам всичко това, имам предвид, че не само Стара Загора е центърът на тази древна цивилизация и нейният музей е единствен. Напротив, всички музеи в Югоизточна България имат богати фондове, но наистина Старозагорският музей се отличава със своя праисторически фонд. Това е важно, защото именно тук, в ядрото на Тракия, имаме възможност да се съберем и да покажем интересните резултати, които постигнахме миналата година. Аз ОТДАВНА НЕ СИ СПОМНЯМ ДА СМЕ РАБОТИЛИ ТОЛКОВА АКТИВНО В ДНЕШНА ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ. Тук наистина ще имаме най-интересното, което миналата година е проучвано на територията на страната.
Докладите, които бяха изнесени, обхващаха археологическите проучвания на територията на Тракия и Южното Черноморие, която включва областите Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Стара Загора и е една от най-богатите на археологически паметници от различни епохи - праистория, античност и средновековие.
По мнение на археолозите, ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ПРОЕКТИ, ГЛАВНО ЗА ПЪТИЩА, ЖП ЛИНИИ И ГАЗОПРОВОДИ дават голяма възможност да се открият много нови неща, които при други обстоятелства не биха имали ресурс да бъдат извършени.
На дадените обекти работят екипи с участието на чуждестранни специалисти при интердисциплинарните изследвания - палеозоологически, палеоботанически и други материали.
Със свои доклади на срещата се представиха и археолози от Регионалния исторически музей. Главен уредник Димитър Янков, зав. Средновековна археология, участва в археологически проучвания на средновековно селище в м. Златна ливада, Чирпанско, във връзка със строителните работи по магистрала Марица. Той изнесе още един доклад с участието на археолога Георги Илиев във връзка с археологическите разкопки в Ески джамия в Стара Загора. Мария Камишева, зав. Антична археология, докладва нови моменти от археологическите проучвания на резервата Августа Траяна -Верея - Стара Загора. На новите нумизматични находки от археологически резерват бе посветен докладът на Мариана Минкова. Н.с. Петър Калчев, зав. отдел Праистория, участва в съвместен доклад със специалисти от БАН, посветен на къснонеолитни ритуални структури при с. Сърнево, Старозагорско.

Още новини