Начало Новини Актуално Стара Загора и Кротоне, Италия ще популяризират културно-историческото си наследство

Стара Загора и Кротоне, Италия ще популяризират културно-историческото си наследство

Актуално

Официални представители на община Кротоне, Италия посетиха Търговско-промишлена палата - Стара Загора и проведоха опознавателна среща с ръководството на Палатата. В делегацията участваха адвокат Силвано Каварета – заместник кмет по култура, университети и театър на италианската община, архитект Антонио Романо – заместник кмет по европейски политики и международно сътрудничество, проф. Франческо Песке – съветник по туризъм, адвокат Салваторе Фрисенда – съветник и представител на община Кротоне за България, инж. Доменико Палмиери - представител на община Кротоне за България и Марина Тренчева - представител на община Кротоне за България.

Прояваваме интерес към България не само по отношение на междукултурния обмен, но и в търговския обмен. В Италия успешно могат да се продава машиностроителна продукция от вашата страна, както и в областта на хранително-вкусовото машиностроене. Също така искаме да установим трайни връзки между вашата Търговско-промишлена палата и Палатата в Кротоне, която има успешни практики в световен мащаб, за да работим по съвместни проекти, заяви Силвио Каварета.
Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов запозна гостите с проекта за популяризиране на туристическия потенциал на региона, който е подкрепен от Световната асоциация на туристическите агенции WATA.

Имаме обща история и можем взаимно да я популяризираме, заяви проф. Франческо Песке. Той предложи в музея в Кротоне да бъде поставена витрина, в която да се представи най-характерното културно-историческо наследство на Стара Загора. Такава витрина да бъде поставена и в Регионалния исторически музей в Стара Загора, за да се покаже богатството на италианския град.
Така ще поставим началото на един голям проект, който ще се разрасне в цяла Европа, коментира съветникът по туризъм.
Гостите предложиха да бъде избран партньор от още една европейска държава, за да се кандидатства за финансиране пред ЕС с цел популяризиране на туристическия потенциал.

Гостите от Италия се срещнаха и със зам.-кмета на община Стара Загора Велизар Балабанов. При разговора бяха поети ангажименти за партньорство между двете общини, което е подкрепено от приликите при културно-историческото наследство на двата региона и на общите тенденции за икономическо развитие. Ръководството на община Стара Загора получи и покана да посети италианската община Кротоне, за да се запознае пряко с възможностите за взаимодействие в сферите на културата, туризма и бизнеса.

среща

среща

Още новини