Начало Новини Актуално Стара Загора и Клъстер Тракия икономическа зона ще си партнират в образователни проекти

Стара Загора и Клъстер Тракия икономическа зона ще си партнират в образователни проекти

Актуално

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова посети Центъра за професионално обучение Тракия в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона (ТИЗ). По време на обиколката тя и председателят на Клъстер Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев обсъдиха възможностите за сътрудничество между Община Стара Загора и Клъстер Тракия икономическа зона в осъществяване на образователни проекти.

Впечатлени сме от визионерското мислене на екипа на Клъстер Тракия икономическа зона и конкретно на неговия председател инж. Пламен Панчев, както и изградената при вас симбиоза образование - бизнес, обобщи Иванка Сотирова. Тя поздрави екипа и за работата с родителите, които да насочат децата към правилния професионален избор, както и за това, че в центъра се обучават ученици и от селата, не само от Пловдив. Трябва да си партнираме, за да имаме успехи, а не да се самозатваряме, една от слабите черти на нашата нация, подчерта още зам.-кметът.

Инж. Пламен Панчев добави, че двете близки общини могат да си бъдат полезни в изработването на проекти, свързани с образованието, както и с професионалната квалификация и преквалификация на фирмения персонал.

Домакините представиха подробно с успешния образователен модел на Центъра за професионално обучение Тракия в Индустриална зона Раковски. В центъра, първият по рода си в България, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона, освен, че се квалифицират и преквалифицират служители от компаниите в ТИЗ, ученици от 4 професионални гимназии от Пловдивска област провеждат учебната си практика в съвременна материално-техническа база.

Преди месец на среща с американското посолство, с Фондация Америка за България и Американската търговска камара коментирахме, че Центърът за професионално обучение Тракия трябва да се мултиплицира, първо в Стара Загора и Бургас, а след това и в други части на България. Затова дойдохме на място да видим как да копираме добрия пример и как да си сътрудничим, посочи по време на дискусията Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

На срещата присъстваха още Татяна Димитрова - началник на Регионално управление на образованието - Стара Загора, Надя Захариева - програмен директор Бизнес, предприемачество и технологии на Фондация Америка за България, директори на професионални гимназии и бизнесмени.

Домакинът запозна гостите с новия етап на развитие на ТИЗ - нулево-въглеродни индустриални зони, с което реално България е пионер в ЕС.

 

Още новини