Начало Новини Актуално Стара Загора и австрийската столица Виена ще си сътрудничат в областта на културата

Стара Загора и австрийската столица Виена ще си сътрудничат в областта на културата

Актуално

Стара ЗагораЗаместник-областният управител на Стара Загора Галина Стоянова и Волфганг Кучера, заместник-ръководител на мисията на Австрийското посолство в София и културен аташе към посолството, разговаряха за осъществяване на съвместни инициативи – двустранни гостувания на Държавна опера – Стара Загора и Виенската опера, както и представяне на изложби на Художествените галерии в Стара Загора и Казанлък във Виена.

На срещата, на която присъстваха и директорите на Държавната опера и Художествената галерия в Стара Загора Красимир Къшев и доц. Марин Добрев, както и представители на община Стара Загора, бяха обсъдени възможностите за културен обмен. Дипломатът проучи възможностите градът да бъде включен в 15-то издание на Австрийските музикални седмици през следващата година. Обсъдиха се варианти в Стара Загора да гостуват музиканти, които да проведат майсторски класове.
Стара ЗагораДипломатът сподели, че посолството на Австрия в България може да участва като партньор в малки проекти и тъй като досега градът не е бил включван в музикалните седмици, той вижда възможност за провеждането на камерен или симфоничен концерт, сценично представление или майсторски клас. Волфганг Кучера разгледа новата сцена на операта и посети репетицията на режисьора Пламен Карталов, който подготвя първото представление на „Кармен” след ремонта, чиято премиера е на 5 октомври, по повод празника на Стара Загора.
Областна администрация – Стара Загора предложи съвместните проекти след посещението на извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия у нас Н. Пр. д-р Герхард Райвегер при областния управител Йордан Николов през юни т.г. Идейният проект „Българският художник Иван Милев и виенският сецесион” е за двустранен обмен на изложби и експозиции. Областната администрация инициира двустранен обмен в областта на оперното и балетното изкуство, както и на изложба под наслов „Сол, богове, мед”, която да представи зората на европейската цивилизация в две исторически епохи – неолит и енеолит, с експонати на Регионалния исторически музей в Стара Загора и Националния археологически музей в София.


Още новини